naar top
Menu
Logo Print

Belgen zien te weinig daglicht

Te veel Europeanen kampen met onvoldoende daglicht
magazine

In België leeft 7,4% van de bevolking, of 840.000 Belgen, in een woning die te donker is door een gebrek aan daglicht. Dat tegenover 5,5% van de Europeanen (Eurostat 2015). Terwijl Brussel oplegt dat er 20% ramen moeten zijn in muren in bewoonbare ruimtes, is dat in Vlaanderen en Wallonië respectievelijk slechts 8% en 7% in woningen.
Het gaat daarbij ook om nieuwe woningen. De beglaasde oppervlakte in nieuwbouw woningen bedraagt gemiddeld slechts 9% tot 14% van de vloeroppervlakte (EPB, Vlaanderen, 2006-2013). Voor een goede kwaliteit van daglicht en natuurlijke ventilatie is echter 20% tot 30% beglazing nodig. Het Verbond van de Glasindustrie/inDUfed vraagt de gewestregeringen om de stedenbouwkundige reglementering aan te passen rekening houdend met de gezondheid en het comfort van de bevolking. Volgens hen moeten leefruimtes in woningen beschikken over ten minste 1/6 netto beglaasde muuroppervlakte (en 1/8 voor dakramen) ten opzichte van hun vloeroppervlakte .
Opvallend is dat Luik daarbij al 70 jaar lang het goede voorbeeld geeft. Het voerde op 3 mei 1948 reeds artikel 104 in waarin gesteld wordt dat bewoonbare ruimtes voorzien moeten worden van lucht en daglicht door middel van ramen die kunnen worden geopend. Verder specificeert de wet dat het totale oppervlak van de ramen minstens gelijk moet zijn aan een zesde van het vloeroppervlak.