naar top
Menu
Logo Print

Snokx en Bewel in De Limutatiezaak

De circulaire economie in de praktijk
magazine

Maatwerkbedrijf Bewel en de firma Snokx bundelen de krachten voor een bijzonder project. Onder de naam De Limutatiezaak en met de steun van Provincie Limburg en VLAIO is het de bedoeling om een volwaardig merk uit te bouwen. Een eerste stap was het opwaardering van overtollige houten palletten tot modulaire meubelconcepten. De ambities reiken echter verder. “Denk maar aan opbergoplossingen die je toelaten om compact te wonen. Of interactieve zitplekken in stadsparken.”
De Limutatiezaak moet de uiting van een circulaire economie zijn. “Wij geven reststromen en grondstoffen een tweede leven, door er een nieuw product van te maken”, legt Dany Snokx uit.
“We muteren als het ware grondstoffen en componenten tot producten. Zo verbinden we de circulaire economie met de industrie 4.0. We ontwikkelen geen banale recyclageproducten, maar gaan voor producten en diensten die nog niet bestaan. Bijvoorbeeld door interactieve functies en connectiviteit toe te voegen. Denk maar aan interactieve zitplekken in stadsparken of lockers die je met je smartphone kan bedienen.”
Snokx zorgt voor het creatieve plaatje, Bewel neemt de productie en logistiek voor zich. Johan Bongaert (Bewel) beklemtoont het sociale belang: “Bewel kiest voor sociaal ondernemerschap. Enerzijds is er een sociale component. De producten worden vervaardigd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In een productieomgeving schommelt de vraag wel eens. De Limutatiezaak helpt ons het werkrooster in te vullen in kalmere periodes. Anderzijds is dit een mooi staaltje innovatie en ondernemerschap. Onze ambitie is om kwalitatieve producten te vermarkten.”