naar top
Menu
Logo Print

Ligna 2019 opnieuw tjokvol innovatie

Alle aspecten van houtbewerking op een plaats
magazine

Ligna zal volgend jaar opnieuw het volledige spectrum van innovaties inzake houtbewerking en aanverwante technologieën tonen. De beurs zal een extensieve weergave zijn van de meest recente afwerkingstrends en -technologieën, met o.a. haptische, matte en glanzende oppervlakken, digitale en decoratieve gravuredrukwerken, enz. Met het thema Smart Surface Technologies zal het segment oppervlakteafwerking ruim aan bod komen met diverse oplossingen. “Binnen de oppervlaktetechnologie zijn er steeds meer materialen, materiaalmengelingen en een trend tot meer individualisering. Het gaat vooral om grotere flexibiliteit met een minimum aan kosten. Automatisering en digitalisering zijn hier belangrijke factoren”, aldus Christian Pfeiffer, beursdirecteur voor Ligna.
Op industrieel vlak gaat de trend naar digital printing. Bij lakken en lijmen gaat het vooral om milieuvriendelijkheid en efficiëntie van grondstoffen.
Een ander cruciale factor voor de ontwikkeling is de groeiende vraag naar authentieke oppervlakken, op zowel plaatmateriaal als massiefhout, over alle meubelproductie heen. Dat gaat bv. over ruwgezaagde oppervlakken, die vragen om specialistische machines. Daarom zoekt men oplossingen met digital printing om die decoratieve gravuren kostenefficiënt na te bootsen, zodat bijkomende zware investeringen in die speciale machines niet nodig zijn.
Bij de laminaatvloeren is de patroonlengte niet langer beperkt door de diameter van drukcilinder; patronen tot 6.000 mm zijn intussen geen fabeltje meer. Daarenboven zal de kwaliteit van laminaat nog meer stijgen dankzij doorgedreven inspectiesystemen – al dan niet camera-based.
Bezoekers aan Ligna zullen ook tal van innovaties zien inzake spray coating. Zo wordt het mogelijk om zowel matte als glanzende afwerkingen op dezelfde inkjetmachine te produceren.
Ligna vindt plaats in Hannover (Duitsland) van 27 tot en met 31 mei 2019.