naar top
Menu
Logo Print

MultiPly toont mogelijke toekomst woningen

Twee vliegen in een klap aanpakken met modulaire CLT-bouw
magazine

Op het London Design Festival werd de MultiPly voorgesteld, een 9 m hoog koolstofneutraal paviljoen, vervaardigd uit Amerikaans tulpenhout. In de 43 m³ hout bevindt zich het equivalent van 30 ton CO2. De installatie was een samenwerking tussen Waugh Thistleton Architects, de American Hardwood Export Council (AHEC) en ARUP en toont aan hoe modulair CLT-bouw met hardhout kan zijn als oplossing voor de huidige woningcrisis in het VK. De driemensionale structuur bestaat uit een flexibel systeem van 17 tulpenhouten CLT-modules, met digitaal gemaakte gewrichten. Vanwege zijn modulaire systeem kan het paviljoen na het festival opnieuw afgebroken worden om elders opgezet te worden.
MultiPly beantwoordt aan twee van de heetste hangijzers van dit moment: de Engelse woningcrisis van vandaag en de spoed om klimaatverandering aan te pakken. Als oplossing biedt het een fusie van modulaire systemen en duurzame bouwmaterialen. Met het systeem wil Andrew Waugh, medeoprichter van Waugh Thistleton Architects, de twee vliegen in een klap slaan. “De ambitie is inderdaad om een publiek debat op te starten over hoe milieu-uitdagingen aangepakt kunnen worden met innovatieve én betaalbare constructies.”
Ook het gebruik van tulpenhout is te verantwoorden, aldus het AHEC. Tulpenhout komt uit het oosten van de VS, met duurzaam bosbeheer inzake tulpenhout: zo groeit het bosgebied hier met een voetbalveld per minuut; vandaag is het zo groot als Frankrijk en Spanje samen. Bovendien is het een erg vaak voorkomende houtsoort in de VS.