naar top
Menu
Logo Print

EPC wordt vernieuwd

Topscore voor elke woning binnen handbereik
magazine

Vanaf 1 januari 2019 vernieuwt het Vlaams Energieagentschap het energieprestatiecertificaat (EPC). Dat certificaat bestaat al tien jaar en zorgt ervoor dat u kan aflezen hou energiezuinig een woning is. De verplichting van het certificaat bij het te koop of te huur stellen van een woning is reeds goed ingeburgerd en intussen werden reeds meer dan een miljoen EPC’s opgemaakt.
Tot nu toe vindt u op het EPC een energiescore. Vanaf 1 januari zal het vernieuwde EPC beter leesbaar zijn dankzij een duidelijk energielabel, net zoals op elektrische toestellen. Het energielabel zal gaan van F voor de laagste score tot A+ voor de hoogste score. Daarnaast zal het vernieuwde EPC ook meteen tonen wat er goed en minder goed is aan de woning, en welke aanpassingen nodig zijn om een beter energielabel te behalen. Het EPC doet daarvoor de nodige aanbevelingen en reikt ook een aantal tips en tricks aan om uw renovatie zo doordacht mogelijk te plannen. Voor eengezinswoningen geeft het vernieuwde EPC bovendien meteen een raming van de kosten om tot een beter energielabel A te komen.
De vernieuwing van het EPC kadert in het Renovatiepact, de ambitie van de Vlaamse regering om tegen 2050 alle woningen en appartementen in Vlaanderen minstens even energiezuinig te maken als een nieuwbouwwoning van vandaag.