naar top
Menu
Logo Print

Woninginbraak heeft meestal emotionele gevolgen

Onderzoeksresultaten van persdossier Inbraakpreventieplatform bekendgemaakt
magazine

Het Inbraakpreventieplatform, een nieuw initiatief dat ijvert voor meer bewustwording rond inbraakpreventie, heeft de resultaten van de eerste enquête rond de emotionele gevolgen van een woninginbraak bekendgemaakt. De onderzoeksresultaten leverden drie grote vaststellingen op.
Ten eerste zegt een merendeel van de slachtoffers van een woninginbraak hier emotionele of zelfs fysieke gevolgen van te dragen. Wat vaak terugkeert is het verlies van het veiligheidsgevoel thuis. De gemiddelde Belg voelt zich redelijk veilig in huis en geeft dat gevoel een score van 7,9/10. 70% van de bevraagde slachtoffers geeft echter aan dat ze hun veiligheidsgevoel verloren is na de inbraak en geeft het gevoel gemiddeld slechts een 5,4/10.
Ten tweede worden de meeste veiligheidsmaatregelen pas na een woninginbraak genomen. De Belg schat de beveiliging van zijn huis vrij goed in met gemiddeld een score van 7/10. Recente slachtoffers van woninginbraken schatten de beveiliging van hun huis net iets hoger in: 8/10. In die groep geeft 90% wel aan dat ze minstens een deel van hun veiligheidsmaatregelen pas na de inbraak nam.
Ten derde werd vastgesteld dat de meeste woninginbraken (80%) via een raam of deur op de benedenverdieping gebeuren. Bij de respondenten werd de inbraak meestal ’s nachts (tussen 18 en 6 u.) gepleegd. Hoewel de grootste kost van een inbraak bij de gestolen goederen ligt (gemiddeld 4.789 euro), is ook de schade aan het huis een aanzienlijke kostenpost (gemiddeld 1.145 euro).