naar top
Menu
Logo Print

FAC en Verozo organiseren thema-avond

Hoe innovatief kan een gevel zijn?
magazine

De FAC heeft, in samenwerking met Verozo, een thema-avond georganiseerd over innovatieve gevels. Meer dan 110 belangstellenden waren aanwezig. Een panel van vier sprekers hadden het over de vernieuwingen en uitdagingen van de ‘gevel van de toekomst’.
Zo sprak prof. dr. Shady Attia (Universiteit Luik) over adaptieve gevels, die door sensoren kunnen inspelen op veranderende omstandigheden en zo dus zonwering, koeling en ventilatie sturen. Naast comfort wordt immers ook gemikt op een optimale energie-efficiëntie.
Stingo Huurdeman van de VMRG (Nederlandse Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche) had het over de opkomende circulaire economie bij gevels, waarbij gestreefd wordt naar een optimaal comfort, zonder verspilling van grondstoffen. Een andere doorbraak in de circulaire gevelbouw is het gegeven van een gevellease, waar de bouwer eigenaar blijft en de verantwoordelijkheid draagt voor een optimaal gebruik.
Maaike Berckmoes (VK Engineering) gaf een overzicht van diverse innovaties, van componentniveau tot geïntegreerde oplossingen. Zo werd gesproken over glas en diens thermische en akoestische eigenschappen, alsook zijn technologische mogelijkheden – denk aan mediafaçades, de integratie van (O)LED en touchscreens. Ze stond ook stil bij de gevel als producent van elektriciteit van warm water.
Dr. ir. Wout Parys (Bauphi) sprak ten slotte over zonwerende maatregelen in de EPB-rekenmethodiek. Uit een studie over deze methodiek bleek dat de waarden van de gebruiksfactoren voor mobiele zonwering een grote impact kunnen hebben op het E-peil.
Marc Haneveer (Verozo) sloot de thema-avond af met het aansluitende netwerkmoment, waarna iedereen met heel wat stof tot nadenken naar huis ging.

F.A.C.

F.A.C.

+3292205200
+3259326668