naar top
Menu
Logo Print
05/03/2019 - ELISE NOYEZ

"MEER CHAOS DAN OPLOSSINGEN"

JAN VAN SICHEM (BIMPLAN) OVER FABRIKANTSPECIFIEKE BIM-OBJECTEN

Jan Van Sichem, BIMplan“Heel wat fabrikanten claimen vandaag BIM-ready te zijn, maar mijns inziens is dat voorlopig meer een marketingverhaal dan een praktische realiteit.” De mening van Jan Van Sichem (BIMplan) is duidelijk. In de projecten die Van Sichem als BIM-manager begeleidt, is fabrikantspecifieke BIM-objecten dan ook geen lang leven beschoren. “Het klopt dat wij deze content vandaag liever vermijden dan ze in onze modellen op te nemen. De meeste objecten zijn namelijk niet compatibel met hoe we modellen opbouwen, en dat verstoort het BIM-proces. Onze ervaring is dat het meer chaos dan oplossingen brengt.”

GENERIEKE OBJECTEN

“In de plaats worden de nodige objecten binnen onze projecten (generiek) gemodelleerd door de betrokken partijen zelf”, vervolgt Van Sichem. “Daar kruipt inderdaad heel wat tijd in, maar uiteindelijk stroomlijnt het wel alles wat nadien gebeurt. Belangrijk is natuurlijk wel dat we ervoor zorgen dat alles volgens dezelfde uitgangspunten gemodelleerd wordt. Het kan immers maar efficiënt lopen als iedereen op dezelfde manier werkt. Met BIMplan houden we in dat opzicht strikt vast aan de Revit Standards. Zij zijn relatief wijdverspreid en bieden binnen dat softwarepakket wat mij betreft de beste oplossing inzake standaardisatie op dit moment, al zijn er uiteraard ook tal van andere hoogkwalitatieve modelleersystemen met eigen standaarden.”

TOEKOMST BELOOFT BETERSCHAP

“Let wel,” nuanceert Van Sichem, “dat is de situatie vandaag. We zitten nog relatief vroeg in het hele BIM-verhaal en het is dus niet onlogisch dat we nog tegen een heleboel problemen aanlopen. Het is pas door iets te gebruiken, dat je de verschillende technische aspecten en moeilijkheden ook effectief gaat begrijpen. Dat is waar we vandaag ongeveer zijn aanbeland, maar ik geloof wel degelijk dat het in de toekomst anders zal zijn. We zijn in ieder geval al stevig aan het inzetten op standaardisatie, waardoor fabrikantencontent veel eenvoudiger in het proces geïntegreerd zal kunnen worden, en ik voorzie dat er nog heel wat nieuwe technologieën op komst zijn die de functionaliteit van de objecten verder zullen opkrikken.”