naar top
Menu
Logo Print
28/11/2018 - TILLY BAEKELANDT

EIGEN MIDDELEN

WAT?

Bij aankoop via eigen middelen betaalt u de volledige aankoopsom en bijkomende kosten zelf. U bent zowel juridisch als economisch eigenaar van de bestelwagen.

BOEKHOUDKUNDIGE VERWERKING?

De aanschaffingswaarde van de bestelwagen wordt geactiveerd op de balans en wordt er afgeschreven volgens de economische levensduur. De afschrijvingen worden in kosten opgenomen van de resultatenrekening. De btw dient bij aankoop volledig te worden betaald en kan vervolgens worden gerecupereerd via de btw-aangifte.

GEWIKT EN GEWOGEN

Voordelen?

  • U bent volledig eigenaar van de bestelwagen.
  • U staat zelf in voor de verkoop van de bestelwagen en kan zo de verkoopprijs bepalen.
  • U betaalt geen intresten aan een krediet- of leasingmaatschappij.

Nadelen?

  • Deze methode neemt een hap uit uw buffer van liquide middelen, waardoor u mogelijk in liquiditeitsproblemen kan geraken.cashflow

Deze methode neemt een hap uit uw buffer van liquide middelen, waardoor u mogelijks in liquiditeitsproblemen kan geraken.

Tip: Vooral voor bedrijven in de bouwsector. Maak de afweging of het opportuun is om een lening of leasing aan te gaan. Indien je door liquiditeitsproblemen, wegens de aankoop met eigen middelen, je leveranciers later betaalt, verlies je misschien de 2% korting contant. Daar de intrestenvoeten nog steeds historisch laag staan, kan je misschien je voordeel doen door te kiezen om je leveranciers tijdig te betalen en de 2% korting contant te nemen en voor de aankoop van je bestelwagen te kiezen voor een lening of leasing.

Met dank aan Alaska, advisors-accountants-auditors