naar top
Menu
Logo Print

REGEN- EN WINDDICHTE AFWERKING: PLAATSING EN TOEBEHOREN

TIPS VOOR PLAATSEN ONDERDAKFOLIES

Voor de realisatie van onderdaken wordt er naast de klassieke plaatmaterialen steeds meer gekozen voor soepele membranen. De correcte plaatsing van dit type onderdak draagt sterk bij tot het bereiken van een goede isolatiewaarde en regendichtheid van de woning. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke aspecten voor de plaatsing van onderdakfolies die u zullen helpen om de plaatsing van deze onderdaken te perfectioneren.

onderdak boren
Handige markeringen vergroten het plaatsingsgemak

RICHTLIJNEN AANSLUITING

Hoewel het praktisch gezien onmogelijk is om in dit artikel alle mogelijke aansluitingsdetails afzonderlijk te bepreken, kunnen we hier toch enkele meer algemene opmerkingen opsommen.

Aangrenzende bouwdelen

Men dient steeds te zorgen voor afwatering naar het oppervlak van de folie. Verder dient men eveneens op te letten voor uv-licht. Voorzie een winddichte aansluiting op andere bouwdelen. Afwatering gebeurt tot op de druipplank die de verbinding maakt met de goot. Die aansluiting moet altijd hoger liggen dan de overgang met de goot, om stagnerend water te vermijden.

Aansluiting op metselwerk

De onderdakfolie dient steeds aangewerkt te worden tegen het metselwerk om zo waterinfiltratie langs deze weg te voorkomen. Hier wordt veelal gebruikgemaakt van bladlood (bij schouwen, aangrenzende opstaande muren ...). De aansluiting met het metselwerk kan ook gebeuren met een speciaal op het type onderdak afgestemde lijmkit. Nu worden ook kleefbanden op basis van butylacryllijm gebruikt, die op het metselwerk en op folie verkleefd kunnen worden.

Aansluiting op dakramen en doorvoeringen

Doorvoeringen door het (dampopen) membraan kunnen regendicht afgewerkt worden m.b.v. tape of een flexibel afdichtingsmanchet, of met zeer rekbare tape. Dakramen kunnen afgewerkt worden met een manchet. Deze aansluitingen (bv. dakvensters of dakkapellen) dienen regen- en winddicht afgewerkt te worden. Plooi bij dakdoorbrekingen (dakvensters, afvoeren) de onderdakfolie minimaal 50 mm omhoog en werk deze regendicht met de kit af.

dak
Men dient onder­dakfolie ter plaatse van de nok en/of hoekkeper door te laten lopen, bij voorkeur onder de ruiter en/of hoekkeper heen

PLAATSINGSVOORSCHRIFT

Onderdakfolie wordt evenwijdig aan de dakvoet in horizontale banen niet doorhangend op de dakconstructie aangebracht. De bedrukte zijde dient naar buiten toe gekeerd te zijn. De minimale horizontale overlapping moet aangehouden worden. Men dient onderdakfolie ter plaatse van de nok en/of hoekkeper door te laten lopen, bij voorkeur onder de ruiter en/of hoekkeper heen, maar in ieder geval zo hoog mogelijk. Plooi bij dakdoorbrekingen de onderdakfolie minimaal 50 mm omhoog tegen de dakdoorbreking aan. Eventuele ronde doorvoeren werkt men regendicht af met manchetten of rekbare tapes. Eventuele dakramen dient men geheel regendicht af te werken met folie of manchetten. Voor gegarandeerde waterdichtheid kunt u optioneel kiezen voor nageldichtingsband (afdichtingsband), onder de tengellatten te gebruiken. Men mag nooit scherpe voorwerpen of rommel op de folie gooien. Losse foliedelen op hoeken of overlappen dient men direct te fixeren, en nooit los laten hangen. Beschadigingen aan de onderdakfolie dienen te allen tijde direct gerepareerd te worden met reparatietape. Over de onderdakfolie dient altijd een tengellat, bij voorkeur 15 mm (TV 240) aangebracht te worden ten behoeve van de ventilatie van de dakspouw en de afvoer van eventueel infiltratiewater. Werk het dak vervolgens verder af met panlatten en dakbedekking.

Veel voorkomende fouten

De meest voorkomende fouten treden op bij de details van het dak, zoals de aansluiting op dakvensters, bij dakgoten, zoals zaling- of zakgoten, bij een knik in het dakvlak of rondom de kielkepers. Verder worden er vaak fouten gemaakt in de bevestiging van de onderdakfolie op de dakconstructie. Hierbij wordt niet enkel in het overlapbereik bevestigd, maar ook her en der door de folie. Op deze plaatsen kan een risicovolle plek ontstaan vanwege de trek- en scheurkrachten die nog kunnen plaatsvinden tijdens de verwerking van de dakpannen.
Hoe voorkomen?
Verder bij de afwatering in de goot, laat de folie niet tot in de goot hangen. Voorkom gootvorming aan de dakvoet (want water hoopt zich op) en zorg voor ventilatie tussen folie en dakpannen. Plooi bij dakdoorbrekingen (dakvensters, afvoeren) onderdakfolie minimaal 50 mm omhoog en werk deze waterdicht af.

onderdak
Fijne tengellatten op een onderdak

TOEBEHOREN

Voor de juiste verwerking van folie is het essentieel dat u ook de juiste kit of tape gebruikt. Ook het juiste gebruik van nageldichtingsband onder de tengellatten of manchetten bij detailleringen is van groot belang.

Tapes en afdichtingsbanden

Fabrikanten hebben voor de plaatsing van onderdakfolies diverse types gespecialiseerde tapes ontwikkeld. We beschrijven hierna de belangrijkste types.
Nageldichtingsband
Er bestaat afdichtingsband die speciaal ontwikkeld is voor toepassing onder de tengellatten, bij flauw hellende daken. Door de structuur van dit type band kan er geen water via de bevestigingsgaten van de tengellatten in de onderliggende constructie doordringen. De zelfklevende band kan eenvoudig op de tengellatten worden aangebracht alvorens de tengellat te plaatsen (er bestaan verschillende breedten).

Vezelversterkte tape

Het betreft hier een enkelzijdige tape voorzien van een vezelversterking. Met een breedte van 60 mm en de vezelversterking is dit type tape uitermate geschikt voor toepassing als reparatietape bij onderdakfolies.
Dubbelzijdig klevende tape
Het betreft hier een dubbelzijdig klevende tape voor het winddicht afwerken van de meeste folieproducten. Hiermee voorkomt u dat er ongecontroleerde luchtstromen ontstaan in de dak- of wandconstructie. Dit type tape is eveneens zeer geschikt voor het verzorgen van een goede aansluiting bij dakraammanchetten. De meeste kwaliteitsonderdaken hebben geïntegreerde kleefstroken, zodat de juiste tape steeds meegeleverd wordt op de werf.

Afdichtingsmanchetten

Fabrikanten bieden een compleet pakket manchetten aan voor het afdichten van doorbrekingen in daken, wanden en vloeren. Deze afdichtingsmanchetten zorgen voor een perfecte afdichting, zijn flexibel en verouderingsbestendig. De manchetten zijn gemaakt van hoogwaardig EPDM en voorzien van een zelfklevende laag zodat de manchet eenvoudig kan worden aangebracht. De grote voordelen van het werken met manchetten zijn een duurzame afdichting van doorbrekingen door dak en wand, het voorkomen van het tijdrovend aftapen van doorvoeren en het zorgen voor een betere winddichte afdichting in vergelijking met tape. Dakraammanchetten bieden een oplossing voor het op een juiste manier afdichten van dakramen. Dakraammanchetten worden op maat geproduceerd en zorgen ervoor dat vocht van buitenaf niet aan de randen van het dakraam in de onderliggende constructie kan treden.

VERWERKING

Hiervoor verwijzen we naar de voorschriften van het WTCB, nl. TV 240 (vervangt TV 186, TV 202 en TV 175) en TV 191 voor details.

Aansluitingsdetails

U kunt bij de fabrikanten van onderdakfolies detailtekeningen van een groot aantal typische aansluitingsdetails bekomen. 

stof en regen
Het onderdak draagt bij tot de stof-, regen- en winddichtheid en beperkt luchtstromingen door de isolatielaag heen