naar top
Menu
Logo Print
04/02/2019 - LIEN GOETHALS

VOOR- EN NADELEN

VOORDELEN

staalbouw
Foto beSteel

Snelheid

Constructiestaal wordt computerondersteunend geproduceerd in een geconditioneerde omgeving met geavanceerde technologieën. Daardoor kunnen technologische fouten haast geëlimineerd worden en verbetert de veiligheid aanzienlijk. Bijkomend voordeel is dat er bij de ruwbouw een erg strakke timing mogelijk is. Voor het plaatsen van een nieuwbouw zou staalbouw slechts 40% van de tijd voor een traditionele bouw nodig hebben.

Het frame of skelet wordt manueel gemonteerd op de werf en door de hoge mate van prefabricage zijn de werkomstandigheden soepeler. Er is minder energie nodig, het afval blijft beperkt (want er is geen slijp- en kapwerk) en er is ook veel minder transport naar de werf vereist. Dat alles zorgt ervoor dat het kostenplaatje voor de klant aanzienlijk kan worden verlaagd. Het bouwproces wordt ook ingekort omdat staalbouw een droogbouwmethode is. Regenachtige dagen en andere nadelige weers­omstandigheden hebben dus geen invloed op de constructie.

Flexibiliteit

Een tweede voordeel zit in de flexibiliteit van het systeem. Zo heeft de architect een grote ontwerpvrijheid, want constructiestaal kan worden gerold, gebogen en geïntegreerd in onregelmatige bouwvormen. Die vrijheid is ook verbonden met de interne flexibiliteit van een woning met een basisconstructie in staal. Binnenmuren zijn in feite niet noodzakelijk, want het gewicht rust op het staalskelet. In principe kan de interne indeling van de woning dus na enkele jaren nog veranderd worden. Daarnaast zijn door de dragende functie van het skelet grote overspanningen (op een kostenefficiënte manier) haalbaar. De stalen draagstructuur staat ook los van de geïsoleerde buitengevel. De isolatie wordt aan de buitenzijde van de constructie bevestigd, waardoor er in de woning extra ruimte kan worden bespaard. Bijkomstig kunnen sandwichpanelen ervoor zorgen dat de dikte van de isolatie beperkt blijft. De woning kan dus gemakkelijk slanker worden gemaakt.

Lichte structuur

De lichte structuur van staalbouw resulteert niet alleen in een grote ontwerpvrijheid, ze zorgt er ook voor dat de constructie een beperkte impact heeft op de fundering. Daardoor kan het funderingstype licht van aard zijn. Daarenboven zijn stalen frames maatvast, ongediertebestendig en weinig gevoelig voor klimaat­invloeden.

staalbouw
Foto beSteel

Duurzaam en ecologisch

Staal is duurzaam door zijn hoge kwaliteit, want het wordt geproduceerd volgens strenge normen. In moderne fabrieken wordt constructiestaal sowieso al met 90% gerecycleerd materiaal geproduceerd, en bij staalbouw kan 100% van het staalframe worden gerecycleerd. De techniek past dus helemaal in het principe van het circulair bouwen (en daarbij aansluitend het cradle-to-cradleprincipe).

Naast duurzaam is staalbouw ook erg eco­logisch. Het staalframe of -skelet wordt in de fabriek in een gecontroleerde omgeving gemaakt. Daarbij worden reeds technieken gebruikt die vervuiling beperken en energie besparen. Zoals hierboven vermeld, is er bij staalbouw minder afval op de werf en is er ook minder transport naar de werf nodig, wat zorgt voor een lagere CO2-uitstoot. Aangezien het een droogbouwmethode is, is er op het bouwterrein geen waterverbruik vereist.

NADELEN

Opwarming en afkoeling

De lichte structuur van staal is zowel een voordeel als een nadeel, want daardoor warmt de woning sneller op in de zomer en koelt ze sneller af in de winter. Daarnaast is er bij staalbouw ook een verhoogd risico op koudebruggen. Dat kan vermeden worden door de staalstructuur volledig in te pakken in een isolerende schil.

Geluidsisolatie

Staalbouw, vooral bij metalen panelen, staat bekend om zijn slechte geluidsisolatie. Het is daarom aangewezen om de nodige maat­regelen te treffen, zoals zwaardere verdiepingsvloeren of akoestische isolatie.

staalbouw
Foto beSteel

Kostprijs

Hoewel er bij de plaatsing op zich geld kan worden bespaard, kan de keuze voor een traditionele afwerking het kostenplaatje wel de hoogte injagen. Het prijsvoordeel is met andere woorden sterk afhankelijk van de stijl waarin de klant wil werken. Een industriële look werkt met goedkopere materialen. Maar bij een klassiekere afwerking (bijvoorbeeld met een gevelsteen buiten en bepleisterde muren binnen) zal de prijs toch min of meer overeenkomen met die van een traditioneel bouwproject.

Geen wijzigingen aan frame

Hoewel de interne indeling bij staalbouw steeds kan worden gewijzigd, is er bij de ontwerpfase van het frame of skelet wel extra aandacht vereist. Zodra men namelijk begint aan de staalconstructie, kan er niets meer worden veranderd.

Weinig specialisten

Er zijn slechts weinig architecten die gespecialiseerd zijn in staalbouw. Een specialist is echter wel noodzakelijk, want de industriële look van staalbouw kan voor stedenbouw­kundige obstakels zorgen.