naar top
Menu
Logo Print
04/02/2019 - LIEN GOETHALS

MOGELIJKHEDEN

optoppen met staalbouw
Staalbouw wordt dikwijls gebruikt voor het optoppen van woningen (Foto beSteel)

HUIS OF APPARTEMENT

Zijn voordelen maken van staalbouw een goede bouwmethode voor een nieuwbouwwoning. De constructie van de woning kan erg snel gaan, maar er is toch veel vrijheid om alles intern naar believen in te delen. Ook voor appartementen kan staalbouw een oplossing bieden. Dankzij de lichte structuur kunnen gebouwen tot meer dan acht verdiepingen gerealiseerd worden. Daarnaast heeft het staalframe een lange levensduur en heeft het een goede seismische weerstand en brand­weerstand (want staal is onbrandbaar). Die brandweerstand wordt bepaald door de beplating die op het staalframe zal worden bevestigd. Wanneer staal zijn kritische temperatuur (dit is hoger dan 700 °C) bereikt, zal het verbuigen/vervormen. Met de correcte beplating kan echter gemakkelijk een Europese REI-kwalificatie van 60 tot 120 minuten worden behaald.

UITBREIDEN EN OPTOPPEN VAN BESTAANDE GEBOUWEN

Het uitbreiden en/of optoppen van woningen en andere bestaande gebouwen wordt populairder, want het algemene bouwoppervlak in België wordt steeds beperkter. Staalbouw biedt daarbij een goede oplossing, want het systeem biedt veel ontwerpvrijheid. Daarenboven is een effectieve verhoging mogelijk, want het staalframe heeft een lichte structuur.

RENOVEREN

Ook bij renovaties wordt staalbouw graag gebruikt, want een staalframe is door zijn lichte gewicht makkelijk te plaatsen, ook in ruimtes die slecht toegankelijk zijn. De snelheid van de bouwmethode is ook een niet te onderschatten voordeel, zeker als de bewoners beslissen om tijdens de renovatie in hun woning te blijven.

staalbouw
Foto beSteel

MODULAIRE OPLOSSINGEN

Aangezien de voormontage van staalframes verder kan worden doorgedreven, kan staalbouw toegepast worden bij het maken van geprefabriceerde modules. Die modules kun­nen dan – afzonderlijk of samen – worden gebruikt om een tijdelijke woonruimte, opbergruimte, kantoor, woninguitbreiding of sanitaire module te construeren.