naar top
Menu
Logo Print
05/11/2018 - VALERIE VERKAIN

ORBITAAL, LINEAIR, ROTEREND OF EXCENTRISCH SCHUREN?

Het fijner of grover schuren is niet enkel afhankelijk van het schuurpapier. Ook de schuurmachine zal een bepalende rol spelen, in functie van de schuur­beweging die ze maakt. We bekijken de verschillende mogelijkheden en modellen, overlopen de karakteristieken van de schuurzool en het schuurpapier, en bekijken ook het schuren op perslucht.

MachinetypesDE VERSCHILLENDE MACHINETYPES

Het machinetype bepaalt de schuurkwaliteit. Voor een grove schuurafname kan men het best kiezen voor een schuurmachine waarvan de zool een continu roterende of lineaire beweging maakt. Voor de fijnere afname kan er gekozen worden voor een schuurmachine waarbij de beweging van de schuurzool de combinatie vormt van een excenteras op een orbitale motorbeweging. Voor het fijnste resultaat wordt er het best gekozen voor louter een excenterschuurmachine. 

SchijvenSCHUURZOOL BEPALEND VOOR SNELHEID EN EFFICIËNTIE SCHUREN

De schuurzool van de handschuurmachine is bepalend voor de snelheid en efficiëntie waarmee er geschuurd zal worden. Hier enkele details die uw aandacht vragen.

SchijfDE VERSCHILLENDE SCHUURDRAGERS

De schuurkorrels zitten vast op een drager, die uit verschillende materialen kan bestaan. We bekijken de drie belangrijkste, namelijk papier, linnen en gaas.

Schuren zelfTIPS BIJ KIEZEN SCHUURMACHINE EN BIJ HET SCHUREN ZELF

Maak de juiste keuze bij het kiezen van de schuurbeweging, schuuruitslag, agressiviteit en het schuurpapier.