naar top
Menu
Logo Print
17/09/2019 - KENNETH BAERT

JEROEN DOOM - VICEVOORZITTER ADVIESRAAD PROWOOD

"Met Prowood de sector en het houtonderwijs op een hoger niveau brengen"

 

Jeroen Doom vicevoorzitter adviesraad Prowood"Het houtonderwijs, de 'War for Talent' of de noodzaak van een leven lang leren zijn thema’s die wij, als vertegenwoordiger van de hout- en meubelsectoren, hoog op de agenda houden, zowel naar onze toekomstige regeringen als naar onze leden."

 

1. War for Talent

"De onzekerheid over de brexit, over nieuwe Europese beleidslijnen, over de federale en Vlaamse regeringsvorming houden het ondernemersvertrouwen onzeker en minder optimistisch. En toch zijn er in de sector ook nu nog meer vacatures dan ooit. De 'War for Talent' is echt volop aan de gang."

"En volgens de meest recente voorspellingen moeten we wat dit betreft nog een viertal jaar door een nog dieper dal. Pas dan komt er een nieuwe (maar korte) periode waarin de zoektocht naar nieuwe medewerkers wat makkelijker zou moeten worden. Zou moeten, want als we de hervormingen van het onderwijs - die pas dit schooljaar echt van start gaan - niet blijven volhouden, en als we het onderwijs niet meekrijgen in de alsmaar sneller veranderende werkelijkheid van de sector, ziet de toekomst er wat betreft beschikbare arbeidskrachten niet rooskleurig uit."

 

2. Prowood als promotie van het houtonderwijs

"De houtopleidingen zullen helaas ook dit jaar opnieuw minder leerlingen aantrekken. De daling gaat zelfs sneller dan de voorgaande jaren. Vanuit de sector blijven wij dan ook inzetten op de promotie van het houtonderwijs. En daarvoor is de Prowood-beurs dé ideale plaats om aan leerlingen, leerkrachten, scholen, maar ook aan beleidsmedewerkers te tonen dat de hout- en meubelsector geen oubollige sector is, dat het een hoogtechnologische sector is, dat het een sector is mét toekomst!"

"Het positieve nieuws is dat we dit jaar zien dat er meer scholen de richting Houttechnieken willen inrichten, dat er meer jongeren kiezen voor Hout- en Bouwkunde. En daar zijn wij blij om, want door het sterk technologische karakter van de sector, door de steeds verder doorgedreven digitalisering in de sector hebben we nood aan hogere profielen, aan goede techniekers, die alles goed voorbereiden, zodat de productie vlekkeloos en snel kan verlopen. Want enkel zo zijn er nog mooie winsten te creëren."

"Zoals gezegd neemt Prowood hier een belangrijke plaats in, om deze evoluties te tonen aan onze toekomstige medewerkers. En ik moet zeggen dat we er, samen met de organisatie en met de medewerking van de leden van de Adviesraad en van vele andere standhouders, telkens opnieuw in slagen om het onderwijs ook een plek te geven tussen alle andere, commerciële, bezoekers."

 

3. Levenslang leren

"Naast het onderwijs moeten we ook meer inzetten op het levenslang leren. Uit een Vlaamse OESO-studie, die begin dit jaar werd voorgesteld, blijkt dat we in Vlaanderen ver onder het Europese gemiddelde scoren wat betreft opleidingsdeelname, eens we de schoolbanken hebben verlaten. En de kost voor opleidingen is geen drempel. Wel is de tijdsinvestering an sich, tijdens of na de werkuren, de grootste drempel."

"Daarom werd er sectoraal een systeem uitgewerkt om on-the-jobopleidingen tijdens de arbeidsuren te erkennen. Hoe dit zal lopen, is nog niet 100% duidelijk. We houden dit zeer nauwlettend in het oog en hebben bijna wekelijks overleg met de Vlaamse administratie, zodat we dit systeem ook sectoraal kunnen blijven inzetten. Want hoewel de kost geen hindernis zou zijn, merken wij toch dat we met die incentives onze bedrijven kunnen overtuigen om hun medewerkers goed op te leiden."

"Want anders wordt een leven lang leren een verhaal voor de happy few, voor de high potentials, voor het kader. Enkel wanneer onze medewerkers op de vloer goed opgeleid zijn, zullen zij het maximum uit de meest moderne machines kunnen halen. Zullen er minder ongelukken gebeuren. Zullen er minder pannes zijn met de machines."

"We kunnen, we moeten hier dus meer en beter in samenwerken, want het is win-win voor elke betrokkene. En Prowood en de vele contacten, die ook wij daar kunnen leggen, maakt dat dergelijke samenwerkingen kunnen lukken. Wij hopen dan ook dat we de komende edities, in 2021 en de volgende, met nog meer standhouders kunnen samenwerken om samen onze sector op een hoger niveau te brengen, om samen de digitalisering in onze sectoren in goede banen te leiden en om zo samen een mooie toekomst te creëren."