naar top
Menu
Logo Print
30/01/2019 - LIEN GOETHALS

INNOVATIES

innovatiesDe interface waarmee de operator de machine instelt is een prima voorbeeld van digitalisering. Zo zorgen grote, duidelijke aanraakschermen voor een overzichtelijke en grafische weergave van de toestand van de machine. Ook het instellen verloopt zo vlot: het is bijvoorbeeld mogelijk om voorgeprogrammeerde instructies weer te geven via iconen. Een simpele druk en het programma wordt meteen uitgevoerd.

Relatief nieuw is ook de grotere inzet van data uit de machine, die vervolgens op meerdere wijzes gebruikt kunnen worden. Een voorbeeld illustreert dit: het automatisch aanmaken en versturen van statische rapporten (grafisch of in Excel) zorgt ervoor dat u via uw pc of smartphone op de hoogte bent van de productiegegevens van de machine. Ook connectiviteit is vandaag een heet hangijzer.

Machinebouwers kunnen bij problemen – en met uw goedkeuring uiteraard – via internet de machinedata (foutmeldingen, statussen, meetgegevens uit sensoren) analyseren op afstand en zo mogelijk meteen een stilstand oplossen, aangeven dat onderhoud nodig is of nieuwe firmware inladen. Connectiviteit is ook de basis van een uitgekiend productiesysteem, waarbij alle machines in een overkoepelend opvolgsysteem worden ondergebracht. Zo is het mogelijk om de toestand van een stuk voortdurend op te volgen.

Automatisering heeft evenwel ook een invloed op de werking van de machine zelf. Automatische toevoer-, draai- en afvoersystemen zorgen voor een perfecte positionering van het paneel. Er kan desnoods ook een robot ingeschakeld worden om de panelen op de machine te plaatsen en de afgewerkte stukken vervolgens van de machine te nemen.

Ook voor de bewerkingen van het stuk zijn er diverse mogelijkheden: de inzet van meerdere afzonderlijke frees- en schraperunits, uitbreidingen met diverse schuur-, frees-, groevenfrees- en structuurborstelunits, meervoudige automatische magazijnen voor kantmateriaal op rol, snelwisselsysteem voor lijmbakken, bewerkingsmogelijkheden voor hoekafronding en noem maar op.