naar top
Menu
Logo Print
04/01/2019 - LIEN GOETHALS

LUCHTDICHTE POORTEN

luchtdichte poortenIn tegenstelling tot de markt van ramen en deuren, waar extreem lage U-waardes en een optimale luchtdichtheid al vrij goed zijn ingeburgerd, is de markt van de garagepoorten minder sterk beïnvloed door het hele EPB-verhaal. Dit komt door het feit dat in een moderne bouw de garage meestal buiten het beschermd volume wordt gehouden. Dat is ook logisch, gezien de garage geen echte leefruimte vormt waar verwarming noodzakelijk is. Bovendien is een garagepoort ook niet zo makkelijk te isoleren of luchtdicht te maken. Volgende details vormen immers zwakke plekken in de opbouw van de garagepoort.

  • Poortsecties: elk van de secties is een sandwichpaneel bestaande uit een dubbelwandig verzinkte staalplaat opgevuld met polyure­thaan. Aan de zijkanten en daar waar twee secties ontmoeten, vormt het staal dus een lineaire koudebrug.
  • Zijkanten van de poortsecties: om de stevigheid van de panelen te garanderen, wordt aan de zij­kant van de poortsecties gewerkt met stalen zijkappen. Dit zorgt uiteraard voor een koudebrug­werking.
  • Aansluiting tussen twee poortsecties: tussen twee poort­secties wordt meestal met een enkele dichtingsrubber gewerkt. Hoewel dit ongewenste tocht­stromen vermijdt, kan dit systeem geen volledige luchtdichtheid garanderen.
  • Onderkant van de poort: een traditionele sectionale poort vindt onderaan aansluiting met de arduinen dorpel via een dichtingsrubber dat bij het sluiten van de poort aangedrukt wordt volgens een in te stellen kracht.  De arduinen dorpel vormt echter een aanzienlijke koudebrug.
  • Zijkanten van de poort: ook hier wordt standaard een enkele dichtingsrubber voorzien die weliswaar tochtstromen ver­mijdt, maar geen garantie op een goede luchtdichtheid biedt. Zeker wanneer op termijn onder invloed van de zonnewarmte en/of het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur de poort iets uitzet, krimpt of kromtrekt, zal deze dichtingsrubber minder efficiënt functioneren. Dit is vooral het geval bovenaan in de hoeken.
  • Stalen kader van de poort: bij traditionele poortopbouw vormt het stalen kader van de poort, dat achter slag gemonteerd wordt, ook een lineaire koude­brug.