naar top
Menu
Logo Print
24/01/2019 - LIEN GOETHALS

BESLAG VAN ONZICHTBARE DEUREN

SCHARNIEREN

scharnierHet deurpaneel wordt met scharnieren in het kozijn opgehangen. Die scharnieren zijn onzichtbaar. Na de montage is het scharnier volledig ingefreesd in de deur en het kozijn, en zo aan het zicht onttrokken. In tegenstelling tot paumelles en bladscharnieren heeft een onzichtbare scharnier geen zichtbare scharnierknoop. Geen pen, maar de glijringen in de draagarmen van het scharnier zorgen voor een soepele scharnierwerking.

  • Doordat het scharnier volledig ingefreesd wordt en er geen belemmerende scharnierknop is, biedt de onzichtbare deur een bredere waaier van plaatsingsmogelijkheden.
  • Om ervoor te zorgen dat de deur volledig kan opendraaien (een draairadius van 180°), wordt het scharnier, afhankelijk van het type en merk, 4 mm tot 7 mm van de voorkant van de deur ingefreesd. Een te kleine afstand tussen het scharnier en de voorkant van de deur kan er na verloop van tijd (bv. door het veelvuldig openen van de deur kan het scharnier los komen te zitten) voor zorgen dat het scharnier zich op de voorkant van het deurvlak aftekent. Daarom is het belangrijk om de afstand tussen de infrezing en het deurvlak zo groot mogelijk te houden.
  • De standaardtypes onzichtbare scharnieren kunnen niet uit elkaar gehaald worden. Het onderdeel dat in het kozijn vastgemaakt is, hangt dus vast aan het onderdeel dat in de deur bevestigd moet worden. Dat kan het ophangen van de deur bemoeilijken. Nu zijn er ook onzichtbare scharnieren op de markt die uit twee afzonderlijke delen bestaan. Net zoals bij een paumelle kunnen de twee onderdelen apart bevestigd en vervolgens in elkaar gehaakt worden.
  • De meeste scharnieren zijn driedimensionaal verstelbaar. Na het ophangen kan de deur nog bijgeregeld worden naar boven/onderen, voren/achteren en links/rechts.

Vaak gaat het, naar analogie met kastdeuren, om zelfsluitende deuren, al dan niet met softclose en soft-open. Door middel van een deurpomp kan de demping bij het openen en sluiten ingesteld worden.

onzichtbare deurSLOTEN

Het onzichtbare deursysteem wordt vaak voorzien van een magneetslot, waarop al dan niet een deurkruk gemonteerd kan worden. Dit slotsysteem heeft een magnetische tegenplaat en schieter, die elkaar aantrekken zodra ze in elkaars nabijheid vertoeven. Dit slotsysteem voorkomt ook schade aan de muurbekleding rondom de deur, omdat de schieter in de deur blijft zitten. Sinds kort kan men een deur ook openen met behulp van een onzichtbare sensor. Een onzichtbaar openingssysteem laat toe om de deur te openen zonder het gebruik van een deurkruk of greep. Het systeem wordt geactiveerd door middel van elektromagneten. Op die manier gaat de deur volledig op in het geheel.

KRUKKEN, KNOPPEN EN KLINKEN

De deurkrukken, knoppen en klinken zijn doorgaans een toonbeeld van minimalisme. Vaak ligt een deurkruk verzonken in de deur of vlakwandig ingewerkt. Anderen zijn niet meer dan een indrukbare aftekening op het deurpaneel. Dat heeft wel als voordeel dat zowel de klink als het magnetische slot in één cassette zitten.