naar top
Menu
Logo Print

PLATTEAU RAMEN MIKT OP BOUWFIRMA'S EN PARTICULIEREN

Winnaar Schrijnwerk Awards 2017 in categorie pvc

Platteau Ramen mikt op bouwfirma's en particulierenVier broers aan het hoofd van een bedrijf, men komt het zelden tegen. En toch werkt het bij Platteau Ramen uit Dendermonde. Meer zelfs, de firma wist eind vorig jaar de Schrijnwerk Award 2017 in de categorie pvc binnen te rijven, met het project De Gerstjens in Erembodegem. Uw vakblad had een gesprek met Koen Platteau, die de dagelijkse leiding van het bedrijf op zich neemt.

TWEE FIRMA'S

Platteau Ramen mikt op bouwfirma's en particulieren“Mijn vader startte dertig jaar geleden methet maken van ramen en deuren", blikt Koen Platteau even terug. “Hij werkte enkel met Reynolds aluminium uit Groot-Bijgaarden. Zijn klanten waren uitsluitend particulieren. Hij verzorgde zowel de productie als de plaatsing. Toen ik van school kwam, ging ik bij hem aan de slag.
Omdat we wilden uitbreiden, kochten we een vijftiental jaar terug een gebouw in de kmo-zone van Lebbeke. Eigenlijk hebben we momenteel twee firma's: Platteau Ramen staat in voor de verkoop, terwijl TDK Window de productie regelt. Onze activiteiten breidden steeds meer uit. We namen een verkoper in dienst, en zo kwamen we uiteindelijk terecht bij bouwfirma Matexi. Vijf jaar geleden drong een nieuwe uitbreiding zich op, en verhuisden we naar onze huidige locatie op het Hoogveld in Dendermonde. We beschikken momenteel over een atelier van 4.000 m², wat eigenlijk stilaan weer krap begint te worden. Gelukkig is uitbreiding op onze terreinen nog steeds mogelijk.
Onze klanten zijn nu zowel particulieren als bouw- en sleutel-op-de-deurbedrijven. De verhouding qua omzet is respectievelijk 60% en 40%. Op de particuliere markt zettenwe vooral in op renovaties, waar we ons proberen te onderscheiden via een perfecte binnenafwerking."

STEILE OPMARS VOOR KAWNEER

Een tiental jaar geleden werd het productgamma uitgebreid van louter aluminium naar pvc en alu. Koen Platteau: “Dat was vooral op vraag van onze sleutel-op-de-deurbedrijven, die meestal pvc-ramen bestellen. Aanvankelijk kochten we die aan bij collega's, maar op een gegeven moment namen we de beslissing om zelf met de productie ervan te starten. Voor aluminium werken we nog altijd met dezelfde Reynolds profielen, die momenteel wel tot Alcoa Kawneer zijn omgedoopt. Kawneer isin België nog niet zo bekend, al is het merk wel aan een steile opmars bezig. Kawneer beschikt ook over alle mogelijke attesten en heeft perfecte isolatiewaarden. In pvc werken we vooral met Deceuninck profielen. Als bouwbedrijven pvc bestellen, bieden we Gealan aan. Deceuninck is een perfect profiel voor particulieren en geniet ook heel wat naamsbekendheid. Bouwbedrijven kijken toch vooral naar de prijs en dan biedt Gealan een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Kortom, we zijn zeker niet gebonden aan één bepaalde leverancier van profielen. Hout hebben we vroeger ook nog verkocht aan particulieren, maar de vraag bleek te beperkt om te investeren in een eigen productielijn. De verhouding pvc/aluminium zit op een 30% voor pvc en 70% aluminium."

Koen Platteau:“Voor de eerste helft van 2018 hebben we al meer verkocht dan in heel 2017, en het jaar is nog maar pas begonnen"

ANDERE DOELGROEP, ANDER WERKTERREIN

Platteau Ramen mikt op bouwfirma's en particulierenPlatteau Ramen beschikt over showrooms in Ternat en Dendermonde. “Particulieren kunnen te allen tijde bij onze verkopers in de showrooms terecht. Voor die doelgroep blijft het immers belangrijk om raamprofielen van dichtbij te kunnen bekijken en even te kunnen vasthouden. Onze werkregio verschilt per doelgroep. Bouwbedrijven volgen we over heel Vlaanderen, terwijl we voor de particulieren in een straal van enkele tientallen kilometer rond de showrooms actief zijn, vooral in de driehoek Antwerpen-Brussel-Gent. Momenteel heeft ons bedrijf een dertigtal werknemers in dienst, van wie er tien werkzaam zijn in ons atelier. De groei kwam er vooral na onze verhuis naar Lebbeke."

ECHT FAMILIEBEDRIJF

Koen Platteau heeft drie broers met wie hij samen het reilen en zeilen van Platteau Ramen in goede banen leidt. “En dat werkt prima. Ik weet dat er heel wat voorbeelden te vinden zijn van familiebedrijven waar niet alles rozengeur en maneschijn is, maar hier loopt alles vlotjes. Dat heeft te maken met het feit dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Zo sta ik in voor de algemene leiding en de verkoop. Thomas is verantwoordelijk voor de productie. Raf is onze boekhouder en volgt ook de personeelszaken op. En Dries, tot slot, belevert de grote werven. We hebben echt een heel goede band met elkaar, want zelfs na de werkuren zoeken we elkaar nog op."

STERKE JAARLIJKSE OMZETSTIJGING

Platteau Ramen mikt op bouwfirma's en particulierenLast van de (voorbije?) economische crisis heeft Koen Platteau naar eigen zeggen niet gehad. “Onze omzet stijgt nu al enkele jaren na elkaar met gemiddeld 15%. Daarvoor zijn vooral de bouw- en sleutel-op-de-deurbedrijven verantwoordelijk, die zich hoofdzakelijk richten op appartementsbouw, woonwijken en woon-zorgcentra. We mikken ook specifiek op dat marktsegment. Jaarlijks proberen we enkele bijkomende dergelijke bedrijven op te nemen in onze klantenportefeuille. Voor hen is het vooral belangrijk dat we over kwalitatieve producten en de juiste attesten beschikken. Een strakke planning en een nauwgezette project-leider betekenen voor hen ook een meerwaarde. En daar werken we elke dag aan."

AUTOMATISCHE BESLAGTAFEL

Een van de belangrijkste investeringen van Platteau Ramen is vanzelfsprekend de uitbouw van het eigen werkatelier. “We beschikken over twee dubbelkopszagen, zowel voor alu als voor pvc. Voor de beide hebben we ook een doorloopbewerkingscenter. Het atelier heeft ook een vierkopslasmachine met automatische hoekenpoets. Er is ook een losstaande hoekenpoets voor pvc. De grootste investeringen waren uiteraard het gevolg van de beslissing om naast aluminium ook pvc aan onze klanten aan te bieden. Dat zorgde voor een gevoelige uitbreiding van ons atelier, met tal van nieuwe machines. We zijn begonnen met de basismachines en geleidelijk aan werd de werkplaats uitgebreid met CNC-machines. Recent investeerden we in een automatische beslagtafel voor aluminium, waarbij er CNC-gestuurd automatisch wordt geschroefd, dit inclusief afstapeling en buffersysteem."

STAFF WANTED

Als zaakvoerder wil je vanzelfsprekend dat elk onderdeel van je bedrijf optimaal functioneert. “Maar dat is zelden het geval", beseft Koen Platteau.
“Wanneer de verkoop aantrekt en we erin slagen om steeds meer bouwbedrijven als klant binnen te halen, dan merk je automatisch dat het atelier weer te krap begint te worden. We wierven recent ook een werknemer aan die vroeger in dienst was bij een van onze machineleveranciers. Op die manier willen we ons productieproces optimaliseren. Dat neemt echter niet weg dat aanwervingen een nijpend probleem zijn en blijven. We proberen op alle mogelijke manieren nieuwe en kwalitatieve werknemers te vinden, maar dat is echt geen sinecure. Gelukkig is er weinig verloop bij ons personeel. Af en toe moeten we echter wel onderaannemers inschakelen of personeel overuren laten draaien."

BLIK OP DE TOEKOMST

Koen Platteau: “Met onze productie-eenheid TDK Window leveren we vooral aan Platteau Ramen, maar eigenlijk willen we bijkomende schrijnwerkers als klant binnenhalen. Zo willen we de productie opdrijven in de toekomst. We zullen ons in eerste instantie richten op gebieden waarin we met Platteau niet of minder actief zijn. Er zijn immers genoeg kleinere schrijnwerkbedrijven die op zoek zijn naar een betrouwbare en kwalitatieve leverancier. Dat is ons streven voor de toekomst. Maar al bij al mogen we zeker niet klagen, gelet op onze jaarlijkse omzetstijging. Als er al een trend merkbaar is bij de bouwbedrijven, is het dat er momenteel slechts enkele huizen tegelijkertijd worden gebouwd, terwijl vroeger vaak hele wijken ineens werden neergepoot. Op dat vlak bouwt men dus iets meer zekerheid in. Maar nogmaals, je hoort ons niet klagen. Voor de eerste helft van 2018 hebben we bijvoorbeeld al meer verkocht dan in heel 2017, en het jaar is nog maar pas begonnen."

Platteau Ramen mikt op bouwfirma's en particulierenWINNAAR SCHRIJNWERK AWARD 2017: WZC DE GERSTJENS IN EREMBODEGEM

Onlangs haalde Ramen Platteau de prestigieuze Schijnwerk Award 2017 in de categorie pvc binnen. Het gelauwerde project was woon-zorgcentrum De Gerstjens in Erembodegem. “De hoofdaannemer was Jan De Nul uit Aalst", aldus Koen Platteau.
“De architect in kwestie had het nogal voor Deceuninck profielen. En onze prijs zat ook goed, waardoor we het project binnenhaalden. De opdracht voor de architect was dat hij de ritmiek van de vroegere woningen uit het straatbeeld moest overnemen, ondanks de grootte van het project. We gebruikten het Zendow#neo Premium pvc-systeem van Deceuninck voor het schrijnwerk. Dat was in perfecte symbiose met het aluminium schrijnwerk voor de hele grote glaspartijen, om de ritmiek samen met de gevel in verschillende kleuren te bekomen.

Platteau Ramen mikt op bouwfirma's en particulierenHet project werd in 2016 opgeleverd. De totale kostprijs voor het buitenschrijnwerk bedroeg circa 300.000 euro. Voor de plaatsing werkten we nauw samen met de projectleiders van hoofdaannemer Jan De Nul. Door juiste afspraken met alle betrokken partijen te maken, werden alle materialen op voorhand besteld, zodat er bij de definitieve maatopname onmiddellijk kon worden gestart met produceren. Dit leverde een serieuze tijdwinst op. Bijkomende moeilijkheid in dit project was dat bijna alle ramen dienden voorzien te worden van screens in combinatie met een glazen borstwering. Zowel de screens als de profielen van de borstweringen zijn in aluminium, gelakt in RAL-kleur, perfect aansluitend bij het schrijnwerk uit pvc. Met het blote oog merk je echter geen verschil qua materiaal."