naar top
Menu
Logo Print

“ELK PROJECT KRIJGT EEN UNIEK ACCENT MEE"

Lieven Maes en zijn vrouw Damienne Christiaens vormen de perfecte tandem

Lieven Maes en zijn vrouw Damienne Christiaens vormen de perfecte tandemLieven Maes en zijn vrouw Damienne Christiaens zitten beide in 'de stiel', zoals dat heet. Lieven is interieurbouwer en Damienne is actief als interieurarchitecte. Ze werken samen en evengoed apart. Het voordeel van onze samenwerking binnen Maes - Christiaens interieur? “Wij voelen elkaar perfect aan."

Lieven Maes en zijn vrouw Damienne Christiaens vormen de perfecte tandemLIEFDE OP HET EERSTE GEZICHT VIA HET WERK

Interieurbouwer Lieven Maes (46) en interieurarchitecte Damienne Christiaens (48) leerden elkaar kennen dankzij hun werk. “Lieven was toen nog meubelmaker. Na zijn bijkomende opleiding interieurschrijnwerk begon ik hem steeds meer opdrachten te geven en de vonk sloeg al snel over", herinnert Damienne zich. Ondertussen mag het koppel zich de trotse ouders van twee tweelingen noemen, 21 en 15 jaar. “Opvolging? Daar denken we nog niet aan. Ze zijn vrij om hun eigen weg te bepalen", lacht Lieven.

BUDGETTEN RESPECTEREN

In 2014 werd Maes - Christiaens interieur opgericht. “Als je op een bepaald moment meer werk hebt in je bijberoep dan in je hoofdberoep, dan is het tijd om de zaken serieus aan te pakken", aldus Damienne. “De oprichting van Maes - Christiaens interieur hebben we ons nog geen moment beklaagd. In dat eerste jaar zat ons orderboek al meteen voor de eerste drie maanden goed vol. En sindsdien is er alleen maar werk bij gekomen. Mensen vinden ons vooral dankzij mond-tot-mondreclame. We werken vooral voor particulieren."
Het feit dat de architect en de uitvoerder van de werken man en vrouw zijn, mag als een voordeel gezien worden. Maar het koppel heeft wel meer troeven in huis. “Wij stimuleren budgetbeperking, en dat wordt door al onze klanten geapprecieerd. Liever werken spreiden over meerdere jaren dan alles in één keer te laten gebeuren, bijvoorbeeld. We hebben verschillende klanten bij wie we het ene jaar de badkamer, het andere jaar de gang en nog het andere jaar het woongedeelte op de benedenverdieping aanpakken", vertelt Damienne. “We werken met hoogwaardige materialen, maar gaan bij onze leveranciers toch altijd op zoek naar de beste voorwaarden, de beste prijs/kwaliteit. Daar steekt veel werk in, maar het loont wel", vult Lieven aan. “Eens we op een werf - meestal zijn dat renovaties - bezig zijn, werken we ook door tot het werk af is. Als we de werf verlaten, is alles tot in de puntjes in orde."

Lieven Maes en zijn vrouw Damienne Christiaens vormen de perfecte tandemLieven Maes: “In 65% van de projecten komen er onverwachte aanpassingen om de hoek kijken. We springen daar heel flexibel mee om"

ORGANISCHE SAMENWERKING

“Wij voelen elkaar heel goed aan. Wij discussiëren bijvoorbeeld niet meer dan een ander koppel, hoewel we elke dag nauw met elkaar samenwerken", zegt Lieven. “We vormen een ideale tandem."
Damienne werkt naar eigen zeggen nog graag 'old school'. Geen 3D-technologie of software gekoppeld aan de machines in het atelier, maar veeleer schetsen met de hand die dan verder worden geïnterpreteerd door Lieven. “Ik ontwerp bij de mensen thuis, uit de losse pols", zegt Damienne. “Ook de verdere details schets ik uit met de hand. Daarna zet ik dat wel op de computer. Lieven gaat dan in zijn atelier aan de slag met mijn schetsen."
Een paneelzaag en een kantenlijmer zijn de voornaamste productiemiddelen in het atelier. Samen meten ze de zaken ter plaatse op en voor de materiaalkeuzes neemt Damienne de klanten op zaterdag mee op sleeptouw. “Een hele dag op stap met klanten smeedt een band. Er zijn klanten die we ondertussen onze vrienden mogen noemen."
Lieven rekent uit dat de productie en plaatsing van een Corian badkamer ongeveer drie à vier weken tijd in beslag nemen. “Er zijn veel projecten die ter plaatse groeien. In 65% van de gevallen komen er aanpassingen om het hoekje kijken die je op voorhand niet kan voorzien. We spelen daar flexibel op in en spreken dat altijd goed door met de klant. Ook dat wordt geweldig geapprecieerd."

CORIAN EN HI-MACS

Lieven Maes en zijn vrouw Damienne Christiaens vormen de perfecte tandemMaes - Christiaens interieur werkt enkel met hoogwaardige materialen, zoals Corian en Hi-Macs. “Beide zijn kwalitatief gelijkwaardig en liggen in dezelfde prijsklasse. De helft van de projecten gebeurt met Corian, de andere helft met Hi-Macs", aldus Lieven.
“Het grote voordeel van beide is dat je geen naden meer ziet, dat alles mooi doorloopt. Constructief is het niet extreem ingewikkeld om daarmee te werken. Het is wel belangrijk dat je van bij het begin heel secuur te werk gaat. Eén foutje en je kan herbeginnen."
De specialiteit van Maes - Christiaens interieur is de renovatie van keukens en badkamers. Damienne vindt het heerlijk als ze als interieurarchitecte haar klanten nieuwe inzichten kan bieden. “Mensen denken vaak in aparte ruimtes. De keuken moet apart van de woonkamer enzovoort. Maar ik vind net dat die ruimtes op de benedenverdieping beter één geheel vormen. Dat vergroot ook het sociale contact binnen het gezin. Ik herinner me dat een gezin in Geluwe nogal schrok toen ik hun dit voorstel deed voor de renovatie van hun woning. Ze gingen mee in mijn visie en op het einde van de rit bleek de renovatie zelfs goedkoper dan wanneer we alles in aparte ruimtes hadden gelaten", glundert Damienne, terwijl ze foto's toont van het project. “We werken vaak met Lacobel glas, gelakt glas dat ideaal is om bijvoorbeeld als spatwand achter de kookplaat aan te brengen. We hebben de frigo, diepvries en oven verwerkt in de kasten. Zoals je ziet, vormen de keuken, de woonkamer en het bureel hier één harmonisch geheel. Het huis toont direct ook veel groter."

Lieven Maes en zijn vrouw Damienne Christiaens vormen de perfecte tandemSPEELSE ACCENTEN

Lieven en Damienne hebben ook een aantal cottages aangepakt. “Zo hebben we een cottage in Vichte waar we bijna elk jaar weer staan", vertelt Lieven. “Dit jaar hebben we er de badkamer gerenoveerd. We vinden het leuk om af en toe ook een speels element in onze projecten te brengen. Zo hebben we op het bad in Vichte een rolmat van teakhout gelegd. De mensen kunnen er bijvoorbeeld hun wasmand op zetten of als ze een bad nemen, gebruiken ze het als rugleuning."
Damienne pikt in. “We werken graag met kleine details die het geheel af maken. Maar ook het totaalconcept is telkens uniek. We hebben nog nooit tweemaal dezelfde keuken of badkamer gemaakt."

Lieven Maes en zijn vrouw Damienne Christiaens vormen de perfecte tandemUITBREIDEN OF NIET?

Het orderboek voor 2018 raakt ondertussen goed gevuld. Lieven en Damienne zien de toekomst positief tegemoet. “We houden wel steeds een marge om ook kleinere projecten aan te nemen", zegt Lieven, die even aarzelend in de richting van Damienne kijkt. “Er is wel één klein discussiepuntje tussen ons als het gaat om onze toekomst." Damienne weet meteen waar Lieven het over heeft: “Ik wil het houden zoals het is, maar Lieven zou graag het bedrijf nog wat laten groeien."
Lieven droomt van een uitbreiding. “Ik zou graag één à twee mensen in dienst nemen die zelfstandig genoeg zijn om alleen op de werf te kunnen functioneren." De opvolging speelt toch wel ergens mee in zijn achterhoofd. “Het zou zonde zijn dat Maes - Christiaens interieur eindigt als we met pensioen gaan", besluit hij.