naar top
Menu
Logo Print

NESTING: HAAL MEER UIT UW NESTINGMACHINE

Deel 2: Diverse automatisatiemogelijkheden bij nesting

Diverse automatiseringsmogelijkheden bij nestingWie de sector van keuken- en kastenbouwers van dichtbij opvolgt, ziet dat nesting momenteel aan een onstuitbare opmars bezig is. Sommigen bestempelen dit als een hype, anderen als het logische gevolg van een wereld waarin men steeds moeilijker aan gekwalificeerd personeel raakt. Hoe het ook zij, net zoals iedere andere productietechniek is nesting geen wondermiddel op zich.
We bestuderen de verschillende strategieën om via automatisatie meer uit uw nestingmachine te halen.

MOGELIJKHEDEN TOT AUTOMATISERING

Standalone nestingmachine

Diverse automatiseringsmogelijkheden bij nestingBij een standalone nestingmachine staat de bediener volledig zelf in voor de belading van de machine en het herafnemen van alle geneste onderdelen. Om een duidelijk overzicht te kunnen behouden over alle onderdelen, staat er bij elke nestingmachine vrijwel standaard een etikettenprinter. De software toont de bediener in welke volgorde hij de onderdelen moet afnemen, en vervolgens wordt telkens het bijbehorende etiket uitgeprint. Dat etiket vertelt tot welk project het onderdeel behoort, en bevat ook informatie over hoe het verder behandeld moet worden (bv. drevelboringen, info voor de kantenlijmer, beslagkeuze, montage-instructies enz.). Eventueel kan er ook een barcode op staan, waardoor men bepaalde bewerkingsprocessen stroomafwaarts volledig kan automatiseren.

De efficientie van een nestingmachine kan enorm toenemen door het automatiseren van drie acties: beladen, etiketteren en ontladen

Automatische belading

Diverse automatiseringsmogelijkheden bij nestingHet manueel beladen van de machine is een zwaar en omslachtig karwei. Indien het slechts gaat om enkele grote basisplaten per dag, dan vormt dit doorgaans geen probleem. Er zijn echter productieomgevingen waar men de nestingmachine continu moet voeden. Dan is het aangewezen om even na te denken over hoe men dit het best kan organiseren. Een hefslang, gemonteerd op een stalen arm met een groot zwenkbereik, is wellicht een eerste stap in de goede richting, maar het kan uiteraard nog veel efficiënter. Zo kiezen veel bedrijven voor een heftafel. Een dergelijke tafel dient in de eerste plaats als buffer. Men kan er tot tien à vijftien basisplaten op stockeren, uiteraard in de volgorde, aangegeven door de software. De nestingmachine beschikt dan idealiter over een mobiele unit die aan de hand van zuigers een plaat vanaf de heftafel tot op de machinetafel tegen de aanslagen kan positioneren. 
Bijkomend kan de heftafel zelf ook bevoorraad worden door een automatisch platenmagazijn. Dit magazijn kan dan bijvoorbeeld 's nachts al de heftafel voorbereiden, zodat de bediener 's morgens de nestingmachine onmiddellijk kan opstarten. Indien de dagelijkse productie groter is dan de capaciteit van één heftafel, dan kan men eventueel bijkomende heftafels inschakelen, of men kan rechtstreeks vanuit het automatische magazijn plaat per plaat op de machine leggen.

Automatisch etiketteren

Als alternatief voor het manueel aanbrengen van etiketten kan men ook kiezen voor een automatisch etiketteersysteem. Dit systeem kan ingebouwd zitten in de bewerkingsunit van de nestingmachine zelf, maar kan (in geval van automatische belading) ook op de mobiele invoerunit gemonteerd zitten. De etiketten worden dan op de nog onbewerkte basisplaat gekleefd. Deze laatste manier van werken is uiteraard beter, omdat men dan tegelijk een plaat kan nesten én de volgende basisplaat etiketteren, wat toch weer een aanzienlijke tijdwinst oplevert.

Diverse automatiseringsmogelijkheden bij nestingAutomatisch ontladen van de machine

In plaats van manueel stuk voor stuk de geneste onderdelen en de reststukken van de machine af te nemen, kan men dit proces ook deels tot zelfs volledig automatiseren. Op de machinebrug voorziet men dan een zogenaamde pusher die de stukken allemaal samen van de tafel wegduwt tot op een transportband. Telkens wanneer een stuk op het einde van deze transportband komt, wordt dit gedetecteerd en stopt de band. De operator neemt het stuk af en legt het op de juiste kar of aflegstapel. 
Tegenwoordig is er ook de mogelijkheid van 'nestpicking'. Hierbij neemt een robotarm, of eventueel het opnamesysteem van het automatische platenmagazijn, de geneste onderdelen een voor een van de machinetafel om ze zonder fout op de juiste manier, in de meest optimale volgorde, op de juiste aflegstapel neer te leggen. Zo creëert men een volledig manloze productiecel. Deze methode vergt uiteraard ook een automatische, grondige en permanente ontstoffing van de nestingtafel.

Nesten van meerdere op elkaar gepositioneerde platen

Bij seriewerk is het bij een nestingmachine, net zoals bij een opdeelzaag trouwens, mogelijk om productiviteitswinsten te boeken. Dit gebeurt door het in één beweging uitnesten van op elkaar gepositioneerde platen. Deze platen dient men bij voorkeur aan elkaar te bevestigen middels schroeven of nieten. Een alternatief is om ter hoogte van de bewerkingskop bijkomende drukrollen of een drukring te voorzien, die de bovenste platen op de onderste aandrukken.