naar top
Menu
Logo Print

CATEGORIE SCHRIJN- EN TIMMERWERK

A Project BVBAA Project BVBA

Voor de uitbouw van een showroom in Merchtem kreeg A Project de opdracht om de gevel op een unieke manier te bekleden. Men wilde dat de gevel in het oog zou springen door zijn kleur, de vorm en de materiaalkeuze. De uitdaging daarbij was dat het project verwezenlijkt moest worden naast een Belle Epoque-gebouw en dat de gevelbekleding dus geen afbreuk mocht doen aan het straatbeeld.

architectenburo RArchitectenburo R

Bij de afwerking van een architecturaal concept in Nazareth verzorgde Architectenburo R de gevelbekleding en de balkenstructuur. Daarvoor maakten ze gebruik van padoek, wat ervoor heeft gezorgd dat het moderne gebouw toch een warme uitstraling heeft. De combinatie van padoek met architectonisch beton en stalen balustrades vormde wel een uitdaging, maar draagt tegelijkertijd ook bij aan het unieke resultaat.

bourdead'hui bvbaBourdeaud'hui BVBA

Bourdeaud'hui voerde zowel de ruwbouwwerken, de daktimmerwerken, de dakbedekking als het buitenschrijnwerk uit van een nieuwbouwproject in Frasnes-Les-Anvaing. Dé blikvanger is echter de aanbouwserre, want die glazen constructie zorgt ervoor dat de groene omgeving als het ware ook deel uitmaakt van de woning. De serre is een volwaardig deel van de woning, dus de aanbouw moest voldoen aan dezelfde eigenschappen en noden (bijvoorbeeld op het vlak van warmte-eigenschappen). Bijkomend knelpunt was de moeilijke bereikbaarheid van de werf, waardoor Bourdeaud'hui zelf voor het transport van de nodige materialen moest zorgen.

BVBA Schrijnwerkerij Loncke

Loncke

Een advocatenkantoor te Kortrijk schakelde Schrijnwerkerij Loncke in om alle ramen van hun gebouw te vervangen. Een van de ramen bestond uit brandglas dat gerecupereerd moest worden. Waar nodig dienden gebarsten ruitjes te worden vervangen. Het project bracht dan ook veel studiewerk met zich mee. Daarenboven moest het brandglas worden geplaatst in een spouw van dubbelglas, waardoor de houtsecties moesten worden aangepast.

eribel nvEribel NV

Eribel NV ontwierp voor de nieuwe woon-zorgcentra in Sint-Niklaas een gebogen schuifdeur. Op die manier is het bedrijf erin geslaagd om de 'verloren hoeken' in kamers om te bouwen tot een sanitaire cel. Door de gebogen schuifdeur van Eribel hebben de kamers 8% meer leefruimte. Het ontwerp op zich is echter wel een uitdaging, want de vleugels van de deur moeten perfect in elkaar schuiven.

feral group bvbaFeral Group BVBA

Feral Group werd ingeschakeld voor de renovatie van de orangerie van het Kasteel van Moulbaix. Het stalen buitenschrijnwerk werd vervangen door nieuwe smeedijzeren ramen en deuren met behoud van het authentieke uitzicht. De bestaande ramen en deuren moesten tot in de details worden nagemaakt. Naast die nodige zorgvuldigheid zorgden het gewicht van de ramen en de beperkte toegang tot de werf voor bijkomende moeilijkheden.

hestia houtatelierHestia Houtatelier

De plaatsing van de nieuwe binnendeuren en -ramen voor de Hieronymus Broederscholen in Sint-Niklaas werd verzorgd door Hestia Houtatelier. Het project getuigt vooral van een goeie samenwerking tussen de betrokken partijen. De esthetische visie van de architect en de voorwaarden in verband met de eisen voor brandwerendheid moesten op elkaar worden afgestemd. De samenwerking was ook noodzakelijk om de strakke deadline te halen.

Myth ArchitectsMyth Architects

Bij de renovatie van een woning in Knokke werd Myth Architects ingeschakeld om een unieke gevelbekleding te plaatsen. Daarbij koos het bedrijf voor een unieke bewerking, namelijk gebrand cederhout volgens een oude Japanse traditie. De aannemer moest daarom experimenteren met een techniek die hem niet bekend was.

Polygoon Architectuur DeurnePolygoon Architectuur BVBA

Vier bevriende gezinnen hadden het plan om de oude rijkswachtkazerne in Deurne om te toveren tot een cohousingproject waarbij er nog steeds voldoende behoud van privacy zou zijn. Daarom deden ze een beroep op Polygoon Architectuur. Aan de hand van houtskeletbouw werd de oude kazerne verbouwd en uitgebreid. De bijkomende voordelen van die methode zijn het lichte gewicht, het snelle bouwproces en de energetische en ecologische aard van het materiaal.

Pouleyn nvPouleyn NV

Voor een project in Hulste ontwierp Pouleyn een houten massieve sectionaalpoort. De poort is vingerklemveilig en heeft een motief dat uniek is binnen de sector. Ook het productieproces was bijzonder, want de profilering is aangebracht op de massieve manier. De individuele latjes werden ingefreesd in het materiaal en werden dus niet individueel op een kader bevestigd. Die werkwijze resulteerde ook in een uniforme look.

SB ProjectsSB Projects

SB Projects werd ingeschakeld voor de vernieuwing van de houten ramen en deur van een herenhuis in Antwerpen. Door de ingreep werd het gebouw in zijn oude glorie hersteld, want de nieuwe ramen en deur zijn een exacte replica van het oorspronkelijke design. De renovatie was een uitdagend project, want de ramen hebben gebogen details. Het nodige maatwerk daarvoor werd uitgevoerd aan de hand van de replica's die reeds werden aangebracht in de woning van de buren.

Theunissen Geert BVBATheunissen Geert BVBA

Bij de constructie van een nieuwbouwpoortgebouw en de renovatie van de conciërgewoning van een landgoed verzorgde de firma Theunissen het dakgebinte. Omdat alles er zo authentiek mogelijk moest uitzien, werden de houtconstructies gemaakt in recuperatiemateriaal van oude eik. Daardoor wekt zelfs de nieuwbouw de indruk dat die er reeds decennialang staat. Het bijkomende voordeel van het gebruikte materiaal is dat het een duurzaam project is, maar het was wel een uitdaging om de gepaste materialen te vinden en om deze dan toe te passen op de dakconstructie.

Woodwall BVBAWoodwall BVBA

Tijdens de bouw van de nieuwe Sportoase te Roeselare kreeg Woodwall de opdracht om de gevelbekleding te verzorgen. Daarvoor kozen ze voor stukken padoek en afzelia met wisselende breedtes en dieptes. Die houtsoorten zijn niet alleen duurzaam en onderhoudsvriendelijk, ze zorgen ook voor een tijdloos resultaat. Het bijhorende zwembad in de Sportoase zorgde wel voor een aparte omgeving, want chloor kan op lange termijn een invloed hebben op het bevestigingsmateriaal. Daarnaast moest de gevel ook voldoende geventileerd zijn.