naar top
Menu
Logo Print
20/11/2018 - LIEN GOETHALS

DRESSING

KLEDIJ OPBERGEN

Het slim inrichten van de dressing begint bij het inventariseren van de kledingstukken en accessoires die uw opdrachtgever in de dressing wil opbergen. Voor ieder kledingstuk zijn er immers specifieke opbergmogelijkheden en die dienen tot een intelligent geheel samengebracht te worden.

opbergen in dressingBekijk daarbij niet alleen welke kledingstukken er opgeborgen moeten worden, maar ook of de klant een onderscheid maakt tussen zomer- en winterkleding, of de schoenen mee in de dressing opgeborgen worden of elders in de woning weggezet worden. Ook de lichaamslengte van beide partners kan een rol spelen in de zoektocht naar een comfortabele indeling.

Hemden & jurken

Hangt de klant zijn hemd aan een kleerhanger of legt hij het gevouwen weg? Dat is het uitgangspunt bij het indelen van de hemden. Gevouwen hemden kunnen op een klassieke legger of in een uitschuifbare bak.

Hemden aan een kapstok kunnen aan een klassieke buis. Er bestaan uitschuifbare kleerhangers en kleerkastbuizen, die toelaten de hemden uit de kast te schuiven, ook weer voor een betere kijk op het aanbod.

Wie voldoende kasthoogte heeft en heel flexibel wil werken in het opbergen van winter- en zomerkleding, kan werken met een garderobelift. Op de laagst gepositioneerde lift hangen de kleren van het huidige seizoen, op de hoogste gepositioneerde lift hangen de kleren die buiten het seizoen vallen. Voor jurken zijn de buis en de lift de meest aangewezen oplossingen. Let alleen op de meest gepaste montagehoogte voor de buis of de lift.

opbergen in dressingBroeken & rokken

De garderobelift of de buis zijn de meest voor de hand liggende oplossingen om broeken of rokken op een kapstok weg te hangen. Maar die kapstok wordt hoe langer hoe meer overbodig. Er bestaan verschillende varianten van broek- en rokhouders om tegen een dressingwand te monteren. De rokken en broeken worden netjes over een baar gehangen. Sommige van deze houders laten zich niet alleen in- en uitschuiven, maar zijn ook inklapbaar om extra opbergruimte in de kast te winnen.

Truien & t-shirts

Deze kledingstukken worden doorgaans gemakshalve op een legger ingedeeld. Dit is niet altijd de meest overzichtelijke oplossing. Een uitschuifbare legger laat toe de stapel kleding uit de dressingkast te trekken om een beter beeld te krijgen. Er bestaan ook uittrekbare lades als alternatief. Ze zijn in de breedte verstelbaar en zijn zelfs beschikbaar met een demping.

Ondergoed & sokken

De meest gebruiksvriendelijke oplossing voor het wegbergen van deze items zijn ondiepe lades. Er zijn verschillende ladesystemen: systemen die in een groter kastgeheel gemonteerd worden, of aparte lades.

Dassen

Er zijn verschillende manieren om dassen weg te bergen: opgerold in een lade, opgehangen aan een haak. Ophangen aan een haak is de meest compacte oplossing. De dashouders die dit toelaten, kunnen aan de onderkant van een legplank bevestigd worden of tegen de zijkant van de kast. En natuurlijk zijn deze houders uitschuifbaar. Eén dashouder laat al snel toe om 20 tot 32 dassen op te hangen. Ook bretellen laten zich heel eenvoudig opbergen aan de dassenhouder.

opbergsysteem riemenRiemen

Riemen kunnen aan een haak worden weggehangen of over een baar geplooid. Het meest compact is de haak. Maar vergeet een set afzonderlijke haken tegen de kastwand. Er bestaan afzonderlijke riemhouders, ook in een uitschuifbare variant, maar ze kunnen ook geïntegreerd zijn of gecombineerd met een dassen- of broekhouder. Nog compacter natuurlijk.

Hoeden

Voorzichtig gestapeld op een legger, netjes gesorteerd in een lade of opgehangen aan een uitschuifbaar rek. Die laatste optie is het meest overzichtelijk en kan ook vrij compact worden uitgevoerd.

Juwelen

De echte fans of verzamelaars hebben aangepaste opbergoplossingen voor hun juwelen of uurwerken. In dat geval volstaat een legger om ze in de dressing kwijt te geraken. Doorgaans zijn dergelijke oplossingen er niet en kunt u een gericht voorstel doen om deze accessoires op te bergen. Een lade - op een gebruiksvriendelijke hoogte - biedt het beste overzicht.

opbergsysteem juwelen

Er bestaan verschillende oplossingen om dergelijke lades gebruiksvriendelijk en overzichtelijk in te delen. Voor wie er de ruimte of het budget niet voor heeft, bestaan er ook uittrekbare korfjes of bakjes om te combineren met bv. een dassenhouder.

Schoenen

Wil de klant zijn schoenen in de dressing wegbergen, kies dan voor een plaatsbesparende oplossing. Het gewoon op een legger wegzetten van schoenen is niet alleen plaatsrovend, maar ook onoverzichtelijk. Er zijn verschillende, meer efficiënte oplossingen: uitschuifbare rekken, rekken om te bevestigen tegen een deur of wand, schoenenlades…

Spiegel en strijkplank

Wie kleding past, wil ook zien hoe die staat of combineert. In een kleine dressing is doorgaans geen ruimte om een grote spiegel te hangen. Zo'n spiegel kan ook op een systeem opgeborgen worden in de kast. Dat geeft extra plaats voor opbergruimte.

Een dressing kan ook meer zijn dan een ruimte waar de kleding enkel wordt weggeborgen. Kledij moet ook gestreken worden. Er bestaan reeds strijkplanken die zich in de dressingkast laten integreren.

VERGEET VERLICHTING NIET

wandinrichtingssystemenWie werkt met leggers, vaste kledingbuizen… moet een goed zicht hebben in de dressingkast. Vaak is de verlichting in de ruimte niet goed geplaatst om voldoende licht in de kast te brengen. Stel dan ledverlichting in de kast voor. Er zijn verschillende energiezuinige en gebruiksvriendelijke oplossingen om de kastinhoud perfect te laten baden in licht.

Wandinrichtingssystemen

Los van het maatmeubilair bestaan er ook modulaire en flexibele systemen om de wanden van de dressing in te richten met leggers, laden, das- en broekhouders en kleerkastbuizen. Het is een open en dus overzichtelijke manier van opbergen, die helemaal aansluit bij de geest van de dressing.