naar top
Menu
Logo Print
26/11/2018 - LIEN GOETHALS

GRONDBEGINSELEN

opbergen brede lades
Eén brede lade van 90 cm biedt 15% meer ruimte dan twee lades van 45 cm 

RUIMTE BENUTTEN

Slim opbergen vertrekt vanuit enkele basisprincipes in het ontwerp van het maatmeubilair. Hoe beter de beschikbare vierkante centimeters worden benut, des te meer opbergruimte u de klant kunt bieden. Bekijk daarom of het haalbaar is de kasten 60 cm in plaats van 55 cm diep te maken. Die 5 cm kunnen bij het indelen een wereld van verschil maken.

De volgende stap is het maximaal toepassen van lades, niet alleen voor de onderkasten, maar ook voor hoge volumes. Het is perfect mogelijk om een kolomkast van onderen tot boven in te vullen met lades. Probeer die lades zo breed mogelijk te maken. Wanneer je twee lades van 60 cm vervangt door één lade van 120 cm, win je nuttige opbergruimte.

Bij hoge kasten kunnen scharnieren een obstakel vormen om de volledige kastbreedte te benutten. Dat verhelpt u door te kiezen voor een 155°-scharnier. Dankzij die brede openingshoek draait het scharnier volledig buiten de kastopening. Zo kan de volledige breedte worden benut.

hulpmiddelen voor opbergen
Met behulp van scheidingswanden, opbergkaders, vilten storken enz. wordt het overzicht bewaard in kasten en lades

HULPMIDDELEN

Om orde en overzicht in de lades te bewaren, bestaan er tal van hulpmiddelen: scheidingswanden, opbergkaders, vilten stroken … Het is echter niet nodig om de hele lade vol te duwen met dergelijke accessoires. Gebruik die om zones te creëren en benut de tussenruimtes om grote voorwerpen op te bergen. Wanneer je de lade uitrust met een antislipmat, dan blijft alles netjes op zijn plaats liggen bij het openen en sluiten van de lades.

OVERDENK DE HOEKKAST

Wordt u in de planindeling geconfronteerd met een hoekkast, bespreek dan met de opdrachtgever of het zinvol is om aan de hoekkast een andere invulling te geven. Wanneer het meubelstuk aan een andere ruimte grenst, kun je de kastruimte in de hoek bij die andere ruimte betrekken, en die zo veel functioneler benutten.

Een andere optie is de hoekkast te elimineren. Bij een U-vormig kastengeheel met een korte basis, creëer je soms meer kastruimte door het korte been op te offeren. De twee hoekkasten worden zo gewone kasten en zijn daardoor maximaal te benutten.