naar top
Menu
Logo Print
12/12/2018 - LIEN GOETHALS

HOUTEN RAMEN EN DEUREN

Houten ramen en deuren zijn nog altijd erg gegeerd. Ze passen binnen vele stijlen en dankzij mechanische versteviging kunnen ze ook tegen een stootje. Maar door de steeds strengere normen is het productieproces de laatste jaren sterk veranderd. Ook de tijden wanneer de schrijnwerker zelf bepaalde welke houtsoort werd gebruikt zijn voorbij. Een van de grootste boosdoener voor hout, meer bepaald houtrot, vormt echter geen probleem meer. Een correcte detaillering kan dat namelijk perfect vermijden en zelfs in het geval van schade is het nog steeds mogelijk de constructie te repareren.

cruciale begrippenCRUCIALE BEGRIPPEN

Om het productieproces van houten ramen en deuren te kunnen verduidelijken moeten eerst enkele begrippen worden verklaard. Het gaat om het onderscheid tussen productie volgens serie en productie per raam; enkele, dubbele of meerdere delen in kopse bewerking; kaderproductie versus afgewerkte stukfabricatie; en complete gereedschapssets of profielsplitting.

productiesystemenPRODUCTIESYSTEMEN

Door de steeds strenger wordende isolatienormen heeft het houten raamprofiel de laatste jaren een grondige transformatie ondergaan. Vandaag bestaat er naast het meer en meer in onbruik rakende 58mm-profiel een brede waaier aan profieltypes en -diktes. Die diversiteit heeft een diepgaande invloed op de eisen die gesteld worden aan het productieproces. Daarom is het noodzakelijk om van ieder systeem de voor- en nadelen in acht te nemen.

houtsoortkeuzeHOUTSOORTKEUZE

De vraag naar de beste houtsoort voor ramen en deuren wordt vaak gesteld, maar is moeilijk te beantwoorden. Het aanbod is namelijk erg groot, en de keuze hangt samen met de persoonlijke smaak en voorkeur van de bouwheer. In de eerste plaats moet echter goed worden geluisterd naar wat de klant verlangt. Er kan pas een voorstel worden opgemaakt eens duidelijk is wat voor hem/haar primeert.

mechanisch verstevigde deurenMECHANISCH VERSTEVIGDE DEUREN

De vraag naar mechanisch verstevigde deuren duikt steeds vaker op in lastenboeken. Dat zijn deuren die tegen een stootje kunnen en dus een aardige levensduur bieden. Echter, een deur krijgt niet zomaar het label van mechanisch verstevigde deur. De deuren worden getest en krijgen een klasse toegewezen. Afhankelijk van de klasse verschilt de deur in opbouw en/of samenstelling en dat heeft natuurlijk ook een invloed op de kostprijs.

detailleringHOUTROT VERMIJDEN D.M.V. CORRECTE DETAILLERING

Houten ramen bekleed met een aluminium afwerking laten toe om onderhoudsvriendelijke ramen te creëren met aan de binnenzijde een warme uitstraling. Dankzij de aluminium beschermingslaag kunnen er ook houtsoorten van een lagere duurzaamheidsklasse gebruikt worden, maar dat is niet zonder risico. De aluminium afwerking vormt namelijk een erg gesloten laag die de voortbeweging van vocht in het hout sterk kan hinderen, met interne condensatie en houtrot tot gevolg. Dus is een correcte detaillering van het profiel nodig om het risico op houtrot te beperken.

houtrot reperatieREPARATIE BIJ HOUTROT

Houtrot, scheuren, barsten, ongewenste noesten en tal van andere vervelende calamiteiten kunnen buitenschrijnwerk ontsieren of zelfs volledig vernielen. Zulke factoren leiden echter niet noodzakelijk tot het vervangen van het volledige houten element. Tijdig ingrijpen is in elk geval de boodschap. Als de aantasting of schade beperkt is, volstaat het in de meeste gevallen om de zwakke, aangetaste plek te verwijderen, grondig te zuiveren en de leemte op te vullen met een gepast vulmiddel.