naar top
Menu
Logo Print

CASEVERHALEN ROND AKOESTIEK TIJDENS BUILDUP 2016

BuildUp 2016 richt de volgspot op akoestiek in de praktijk

Begin juni vond de derde editie van BuildUp plaats, een initiatief van uw vakbladuitgeverij Professional Media Group. Centraal thema was 'akoestiek in de bouwpraktijk'. Diverse sprekers bogen zich over dit thema, maar met enkele caseverhalen was er ook voldoende ruimte om de theoretische kennis te llustreren met kennis uit de praktijk.

TRILLINGSAKOESTIEK IN HET AUDITORIUM VAN CAMPUS VESALIUS HOGENT

De HoGent bouwt momenteel aan zijn nieuwe campus Vesalius in de Keramiek-straat te Gent. Paradepaardje van dit project moet het nieuwe auditorium worden dat volledig in CLT is opgetrokken door de firma De Noordboom uit Ronse. Speciaal is bovendien dat het dak van dit auditorium zal fungeren als een centraal plein binnen de campus. Welk effect zullen de duizenden voetstappen echter hebben op de akoestiek binnen het auditorium?

 

Een belangrijk studiepunt dat architect Robby Delobelle uiteindelijk toevertrouwde aan Paul Mees van Daidalos Peutz. Deze kwam getuigen over zijn bevindingen: “Bouwen met een CLT-structuur is akoestisch gezien niet ideaal. Toch konden we hier via een ontkoppelde structuur een optimaal resultaat bereiken. Om zeker te zijn, hebben we wel eerst een proefopstelling gemaakt."

www.architectendelobelle.be

www.daidalospeutz.be

www.denoordboom.be

PRESENTATIE

AKOESTIEK IN STUDENTENRESIDENTIE #94 TE LEUVEN

Het voormalige hoofdkantoor van AB Inbev te Leuven werd volledig gestript en compleet heringericht als studentenresidentie. In totaal zijn er 255 kamers die allemaal aan de eisen voor verhoogd akoestisch comfort dienden te voldoen. Projectontwikkelaar MasKo voorzag, in samenspraak met VK Engineering, een massa-veer-massa wandconstructie tussen de verschillende kamers. Deze constructie bestond telkens uit een metalstudconstructie, Diamond Board One gipskartonplaten van Knauf en een vrij brede spouw opgevuld met minerale wol. Thomas Van Sanden (MasKo): “Op die manier konden we via een lichte en dus makkelijk inpasbare constructie toch een verhoogd akoestisch comfort bereiken. Speciale aandacht ging ook naar een correcte plaatsing van de inbouwdozen voor stopcontacten en schakelaars."

www.masko.be

www.vkgroup.be

PRESENTATIE - VIDEO

DIENSTENCENTRUM DE LEIESPIEGEL TE DEINZE

Het Dienstencentrum De Leiespiegel te Deinze is een modern kantoorgebouw met veel glas en beton. Vandaar de aandacht die architect Thijs Verfaillie van Bureau Bouwtechniek besteedde aan het beperken van de nagalmtijd in de verschillende ruimtes. Hiertoe werd gebruik gemaakt van geperforeerde (fineer)platen, die eveneens dienstdeden als afwerking voor de kasten en binnenwanden. Deze werden geproduceerd en geplaatst door schrijnwerkerij Van Den Rijse uit Erpe-Mere. Projectleider Gert Goossens: “Het binnenschrijnwerk is bijzonder multifunctioneel. Zo fungeren de akoestische perforaties in de bekleding op bepaalde plaatsen ook als ventilatiemonden. Alles is perfect uitgekiend en opgebouwd met hoogwaardige materialen. Een mooi voorbeeld van hoe een ontwerper waarde kan toevoegen aan een gebouw."

www.b-b.be

www.vandenrijse.be

PRESENTATIE