BIM = BOUWEN MET MINDER VERSPILLING

Lean-principes

Uit het 3D-model kunnen er automatisch stuklijsten en meetstaten worden gegenereerd. “Dat betekent voor alle bouwpartners een enorme tijdwinst”, weet architect, Jochen Kerkhofs In tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, heeft BIM niet tot doel om het de architect of om het even welke andere partij in het bouwproces gemakkelijker te maken. Met BIM worden eerder de zogenaamde LEAN-principes nagestreefd: een maximale waarde voor de klant genereren met zo min mogelijk verspilling, zowel wat betreft tijd als op het vlak van geld en grondstoffen. Dat gebeurt onder andere door de communicatie met zowel de bouwheer als de verschillende partijen te vergemakkelijken en zo het aantal misverstanden zo veel mogelijk te reduceren. Door de klassieke opeenvolging van het bouwproces aan te pakken en de verschillende spelers vroeger in het proces te betrekken, kunnen er bovendien heel wat problemen op de werf vermeden worden.

Enerzijds kunnen ontwerp en uitvoering zo beter op elkaar afgestemd worden, anderzijds kunnen fouten al opgespoord worden wanneer ze enkel nog maar virtueel zijn. Er moet weliswaar meer geïnvesteerd worden in het ontwerp, maar over het volledige proces zal men uiteindelijk wel een belangrijke besparing realiseren. In het algemeen wordt er gesteld dat de faalkosten van een project dankzij BIM met 8 tot zelfs 15% gereduceerd kunnen worden.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Schrijnwerk 

Schrijnwerk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.