AANDACHTSPUNTEN BIJ HET GEBRUIK VAN BIM

Indien de verschillende disciplinemodellen aan elkaar gekoppeld zijn, kun je via een dropdownmenu van het ene naar het andere model navigeren Door verschillende processen te automatiseren, de onderlinge communicatie te vergemakkelijken en fouten al in een virtueel stadium te detecteren, kan BIM voor alle spelers in het ontwerp- en bouwproces een belangrijke meerwaarde betekenen. Veel hangt echter af van de manier waarop BIM gebruikt wordt. “Er is een groot verschil tussen de software hebben en efficiënt aan BIM doen", waarschuwt Stefan Boeykens, sr. BIM-manager bij D-Studio en gastdocent aan de KU Leuven. Het synchrone karakter van het modelleren en het uitwisselen van het ontwerp en de gegevens in een vroeg stadium dwingen ontwerpers bijvoorbeeld om al meteen heel grondig te werken. Ook de volgende noties mogen niet uit het oog verloren worden:


Goede afspraken maken goede vrienden

Om het hele BIM-proces vlot te doen verlopen, is het van cruciaal belang om vanaf het eerste moment een aantal afspraken vast te leggen. Deze afspraken worden doorgaans vastgelegd in een aantal documenten. Het uitvoeringsplan, enerzijds, beschrijft voor welke aspecten en doeleinden BIM in een bepaald project gebruikt wordt en welke partners erbij betrokken zijn. De user manual, anderzijds, verzamelt alle afspraken en bepalingen met betrekking tot naamgeving, bestandstypes, IFC-configuratie, synchronisatiemomenten, Clash Detection, communicatie enz. Een vlot BIM-proces staat of valt met deze afspraken, al vergen zij natuurlijk ook veel administratie aan het begin van het proces.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Schrijnwerk 

Schrijnwerk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.