“EEN INTEGRALE BIM-AANPAK IS AANGERADEN, MAAR COMPLEX"

Ingenieursbureau Ingenium modelleert sinds 2010 in 3D en werkt vandaag zo'n 90% van alle projecten uit in Autodesk Revit. “Toen we met BIM en 3D-modelleren begonnen, was er nog veel onduidelijk", herinnert Brecht Pauwels, hoofd van de CAD-afdeling, zich. “Er waren geen standaarden en van IFC was er nog geen sprake. We hebben dus veel zelf moeten uitzoeken. Vandaag is het draagvlak al breder, maar wat de normering en gegevensuitwisseling betreft, is er nog steeds heel wat werk aan de winkel." Toch kiest Ingenium resoluut voor BIM. “We proberen de andere partners steeds te overtuigen van een integrale BIM-aanpak," zegt Pauwels, “maar zelfs wanneer ze niet meestappen, werken wij intern in Revit. De voordelen naar gegevensextractie, clashcontrole, coördinatie en connectiviteit toe zijn nu eenmaal te groot."


“We werken steeds met verschillende disciplinemodellen", legt Pauwels verder uit. “Enerzijds omdat de modellen niet te zwaar mogen worden, anderzijds omdat de aanpak van techniek tot techniek verschilt.
Bij de zogenaamde natte technieken, zoals sanitair en HVAC, ligt de nadruk in het modelleren voornamelijk op de leidingen en de kanalen, die dan ook volledig in 3D uitgewerkt worden. Het is daarentegen niet noodzakelijk om alle roosters of al het kraanwerk gedetailleerd in het model te specificeren. Dan wordt het model te zwaar. Omdat er bij de natte technieken doorgaans wel meer nood is aan een afstemming tussen de technieken onderling en met het stabiliteitsmodel, is een regelmatige clashcontrole hierbij ten zeerste aangeraden."

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Schrijnwerk 

Schrijnwerk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.