Derbigum® bespaart 12.800 ton CO2 dankzij recyclage

De ‘Macalusor’ laat toe het productieafval opnieuw te verwerken in nieuwe dakbanen, zonder kwaliteitsverlies

Recycleren is een ingesteldheid die al sinds 1999 in de bedrijfsstrategie van Derbigum zit. Wat toen begonnen is met de recyclage van hun eigen productieafval, is vanaf 2010 uitgegroeid tot een volledig recyclagesysteem met extern ingezameld materiaal. “Sinds die dag zijn we beginnen meten, en blijkt dat we vanaf 2010 tot op vandaag in totaal zo’n 25.600 ton bitumen gerecycled hebben, wat overeenkomt met een CO2-besparing van 12.800 ton”, vertelt Koen Sneiders, Recycling & waste expert bij Derbigum. “We installeerden de eerste versie van de ‘Macalusor’ in 1999 met de bedoeling om voor het productieafval een economisch verantwoorde oplossing te bieden. Tot dan werd immers alle productieafval van afgewerkte dakbanen noodgedwongen richting stortplaats afgevoerd. De ‘Macalusor’ liet toe het productieafval opnieuw te verwerken in nieuwe dakbanen, zonder kwaliteitsverlies.”
Zo haalde Derbigum al snel een ISO 14001-certificaat en de EMAS-norm. In 2010 werd het recyclagesysteem uitgebreid naar extern ingezameld materiaal. Het doel: de oude bitumen dakbedekking van dakrenovaties hergebruiken als secundaire grondstof. “We werken via twee kanalen: de ophaling van snijafval (plaatsingsafval) via inzamelpunten bij de distributie en via gespecialiseerde afbraakfirma’s. Ondertussen is dat alles goed voor een volume aan gerecycleerd bitumen voor de productie van zowat 1.000.000 m² dakbanen”, stelt Sneiders. Het gerecycleerd bitumen wordt verwerkt in een onderlaag: Derbicoat NT en een toplaag: Derbigum NT.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Schrijnwerk 

Schrijnwerk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.