Woning is meer dan enkel een zaak van energie

Verozo hamert op belang van daglicht

Verozo, de Belgische beroepsvereniging van zonwering en rolluiken fabrikanten reageert op de angstreflex van de bouworganisaties over het invoeren van het S-peil voor het energetisch bouwen vanaf 2018. Bouwprofessionelen zouden namelijk niet voorbereid zijn op de gevolgen van het S-peil voor de bouwpraktijk, namelijk dat architecten enkel nog via compact bouwen de wettelijke eisen lijken te kunnen bereiken. Dat compact bouwen wordt in hoofdzaak geïnterpreteerd als het drastisch snoeien in de raamoppervlakte en een versterking van de opake isolatieschil … een oplossing waarmee de architect misschien wel zijn energetische plicht inzake het S-peil heeft volbracht, maar waarvan de bouwheer uiteindelijk de pineut is. Immers, een tekort aan voldoende daglicht betekent dat overdag de kunstverlichting aan moet staan, én het schaadt de gezondheid.
De uitdaging voor de architect is om de zon als energiebron in zijn concept te integreren om een aangenaam thermisch en visueel comfort in de woning te voorzien. Daarom zit dynamische (beweegbare) buitenzonwering eveneens in het S-peil vervat. Deze zorgt voor bescherming tegen de zonnewarmte in periodes wanneer dit nodig is, maar laat de zoninstraling net zozeer binnen in koudere periodes. Buitenzonwering vormt dan ook een essentieel onderdeel van een hedendaagse woning die energiezuinig én een gezond binnencomfort moet bieden.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Schrijnwerk 

Schrijnwerk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.