Een energieneutraal gebouw, het kan

Kuijpers realiseert gelijkstroomopwekkende installatie

Na 17 maanden is Pulse, het eerste energieneutrale onderwijsgebouw op de campus van de TU Delft, voltooid. Het werd gerealiseerd door Hurks (bouw) en Kuijpers (W- en E-installatie) en bevat dertien zalen. Drie ruimtes hebben een informelere sfeer en tien worden gebruikt voor onderwijsdoeleinden. Het zijn echter geen klassieke collegezalen, maar wel instructieruimtes vol digitale voorzieningen. Bijna alle wanden kunnen als whiteboard worden beschreven en er hangen overal LCD-schermen.
Pulse is niet enkel een technisch hoogstandje door zijn eigentijdse onderwijszalen, maar ook door zijn volledig duurzame installatietechniek. Daarbij is vooral de toepassing van gelijkspanning bijzonder, want daardoor zijn gebruikers van elektrische energie direct aangesloten op de 490 zonnepanelen op het dak van het gebouw. TU Delft heeft een van de eerste gelijkstroomnetwerken van de utiliteitsmarkt, want normaal gezien draait elk gebouw dat zelf elektriciteit opwekt op wisselstroom. De gelijkstroom die wordt geproduceerd door de zonnecellen van Pulse kan zonder tussenkomst van zware transformatoren, direct en zonder energieverlies worden benut.
Naast die energievoorziening voegde Kuijpers ook andere duurzame oplossingen toe aan het gebouw. Klimaatvloeren- en plafonds en WKO en CO2-gestuurde ventilatie zorgen voor het juiste klimaat. Daarnaast worden de aanwezigheidsmelders en sprinklerinstallatie gevoed door een lokale grondwaterbron. Daarom ook kreeg Pulse het energielabel A++++.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Schrijnwerk 

Schrijnwerk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.