Architecten lopen net voorop met informatieverplichtingen

NAV tevreden met nieuwe richtlijnen voor vrije en intellectuele beroepen

Vrije beroepers moeten hun klanten informeren over onder meer de prijsberekening die ze hanteren, deontologische regels, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering die ze hebben afgesloten, etc. Dat is al sinds 2018 bij wet vastgelegd, maar de FOD Economie publiceerde onlangs een nieuwe richtlijn met informatieverplichtingen voor vrije en intellectuele beroepen.
Daarin is bijvoorbeeld terug te vinden dat architecten open over hun prijzen moeten communiceren, via website of op papier. Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) schaart zich achter die doelstelling van minister Wouter Beke, maar tegelijk wijst NAV erop dat het onderzoek van de Economische Inspectie begin 2018 net een positief effect had op de sector van architecten. NAV zette namelijk hard in op een informatiecampagne en heeft zijn sector de voorbije tijd op grote schaal gesensibiliseerd. Het heeft checklists verspreid en een online toolbox met o.a. aangepaste modelcontracten ontwikkeld. Daardoor lopen architecten vandaag net voorop op dat vlak. Heel wat architecten zetten hun administratieve verplichtingen dan ook op hun website en documenten voor klanten ondertussen helemaal op punt.
Verder blijven de richtlijnen vrij algemeen. NAV wil nu in overleg met de Federatie Vrije Beroepen en de FOD Economie de richtlijnen voor architecten verder verfijnen en voorstellen doen voor praktische tips. De Federatie Vrije Beroepen en de FOD Economie hebben reeds toegezegd hierover met NAV in dialoog te willen gaan.
Klik hier om de richtlijnen te lezen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Schrijnwerk 

Schrijnwerk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.