Fantasierijk gebruik van gebouwentechnologie

Hoe bouw je een huis dat aan alle regels voldoet in het dure London?

Het is niet eenvoudig om een nieuwbouwwoning te bouwen in London; de ruimte is er krap en je moet voldoen aan alle regels. Wanneer het gaat om een ontwerpingenieur die zijn eigen woning bouwt, ligt de lat des te hoger. Joe Stuart van Warehome stond dus voor een ferme uitdaging. Het huis, gebouwd op een perceel van 9,5 x 4 m in Oost-London, is een modern houtskeletontwerp geworden met structureel geïsoleerde panelen. Het is tevens de kleinste woning met twee slaapkamer die in London is toegestaan. Veiligheid en duurzaamheid waren belangrijke uitdagingen – naast de esthetiek en een gevoel van licht en ruimte. Daarenboven werd gestreefd naar een goede wind-, water- en uv-bestendigheid, een minimaal brandgevaar én een betere luchtdichtheid en thermische stabiliteit. Hiervoor werd gebruik gemaakt van membranen en tapes van Tyvek. Zo werd UV Façade gebruikt, een volledig zwart ademend membraan. Dat biedt meer ontwerpvrijheid bij installatie achter gevels met open voeg, en een geschikte partner voor de Cedarbekleding op de gevel. Voor de bescherming van de houtskeletstructuur en de met schuim gevulde SIPS, werd FireCurb Housewrap ingezet, een ademend membraan dat brandvertragend werkt. Voor een optimale luchtdichtheid koos Joe voor de FlexWrap NF, een afdichtingstape in concertina-stijl, om lastigere voegen en gaten grondig te dichten – inclusief de op maat gemaakte ramen die Joe ontwierp. Het systeem werd hier aangevuld met de onderlaag Supro.
Joe wilde absolute betrouwbaarheid op vlak van prestaties. “Het advies en de service van de regionale manager van DuPont en de experts van het Tyvek Building Knowledge Centre maakten het veel gemakkelijker om de complexe uitdagingen van het project aan te pakken.”
Joe slaagde erin om zijn nieuwbouwproject af te ronden met een budget van 250.000 pond, (zo’n 290.000 €). Zo kon hij de typische ‘rent trap’ (huurval) voor jonge Londenaren ontwijken, de kers op de taart voor een huis waar Joe en zijn partner Lina hard aan hebben gewerkt.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Schrijnwerk 

Schrijnwerk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.