Leerlingen VIBSO aan het werk bij Cras

Uniek project tussen VIBSO Waregem en Cras

Leerlingen van het Vrij Instituut voor Bijzonder Secundair Onderwijs mochten aan de slag bij houthandel Cras. Concreet mochten enkele leerlingen houtbewerking onder begeleiding van hun leraar een dag per week aan het werk bij de houthandel. Zo konden de jongeren werkervaring opdoen. Door hun fysieke of mentale beperkingen is dat elders moeilijker.
De leerlingen mogen op school dan wel praktijklessen houtbewerking hebben, ervaring opdoen in het werkveld ligt vaak erg moeilijk. Daarom nam leraar Jan Vroman het initiatief om, samen met Woodwize, op zoek te gaan naar een bedrijf waar jongeren onder zijn begeleiding aan Praktijk Op Verplaatsing (POV) zouden kunnen doen.
Bij Cras vonden Woodwize en het VIBSO het antwoord. Het familiebedrijf ligt op fietsafstand van de school en het kan de jongeren prima inzetten in zijn tuinafdeling Collstrop. In een beperkte groep van vier werken de jongeren er aan verschillende projecten, zoals het maken van plantenhekken, infoborden en gevelprofielen. "Een gewone stage wordt steeds vaker moeilijk voor deze jongeren,", legt leraar Jan Vroman uit. "Omdat het bedrijf dan te veel tijd moet investeren in hun opleiding. Bij deze vorm van POV ben ik steeds aanwezig op de werkvloer en kan ik hen begeleiden op hun eigen tempo en in functie van hun individuele kunnen.”
Ook bij Cras zijn ze positief: “We verwelkomen elk jaar een aantal studenten voor een stage, maar dit project is een unieke kans om ook leerlingen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te zetten. Dat ze zo gemotiveerd zijn om kwalitatieve producten te maken, vinden we fantastisch."
Het partnership kwam tot stand dankzij Woodwize. "Wij zien het als een win-winsituatie: ook leerlingen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt krijgen een broodnodige eerste werkervaring en zo krijgt het bedrijf heel wat potentiële werknemers ter beschikking."

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Schrijnwerk 

Schrijnwerk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.