Vaste kantenschuurmachines koppelen grote output aan egale afwerkkwaliteit

In het vorige deel kon u al lezen hoe mobiele kantenschuurmachines voor het snel opschuren van stukken prima dienst doen. Voor grotere series stappen we echter beter over naar vaste machines. Ondanks hun beperkte inname van oppervlakte is dit machinetype een must voor wie snel en kwalitatief een zekere hoeveelheid wil verwerken. Bovendien zorgen handige toevoegingen voor meer mogelijkheden.


Opbouw

De opbouw van een kantenschuurmachine is relatief eenvoudig, zeker als we ze vergelijken met andere machines. De machine bestaat uit een tafelblad op voet waarop een schuurgroep met schuurband gemonteerd is. De breedte van de schuurband kan wat variëren. De circulaire beweging wordt aangedreven via een schuurmotor - van enkele kW - met een aandrijfrol. De schuurband keert via de meelooprol aan de andere kant terug richting de motor.

De beweging van de schuurband kan via een eenvoudige druk op de knop oscillerend gemaakt worden via een extra oscillatiemotor. Die is veel kleiner dat de schuurmotor, want deze heeft enkel de functie om de schuurband op en neer te laten gaan, meestal is dat in de orde van 10 à 20 mm. Dat heeft het voordeel dat het schuurwerk veel meer verspreid wordt over het oppervlak van de schuurband.

Vanuit deze basisopbouw kunnen talrijke uitvoeringen en opties toegevoegd worden naar ieders smaak (en beurs).

Oscillerende motor
Een motor met klein vermogen zorgt voor de oscillerende beweging van de schuurband

 


Instelling spanning en vervanging

Het opspannen van een nieuwe band verloopt makkelijk. Bij het opspannen van de te vervangen band wordt een veer manueel via het aandraaien van schroeven of pneumatisch vastgezet tot de gewenste spanning bereikt is. Bij het vervangen van de band na de levensduur moet de veer terug ontspannen, meestal gebeurt dat via een eenvoudige manuele hendel. Het wisselen van de schuurbanden verloopt zo snel en eenvoudig. Er zijn hier uiteraard wat verschillende benaderingen mogelijk, afhankelijk van de gekozen fabrikant.

Extra schuurspillen

Op de meelooprol kunnen rubberen schuurspillen (ook soms schuurrollen genoemd) met diverse diameters geplaatst worden. Zo creëert u de extra functionaliteit om smallere kanten of holle kanten op eenvoudige wijze te schuren. De meeste machines zijn daarom voorzien van een bijzetconsole om in- en uitwendig boogwerk makkelijker te maken.

Instelling schuurgroep

Er zijn diverse instellingsmogelijkheden op de vaste kantenschuurmachine. Zo kan de hoogte/diepte machinaal of handmatig via handwieltjes aangepast worden aan bredere of iets langere stukken. De hoogte verstellen kan ook handig zijn als de schuurband wat tekenen van verval begint te vertonen. Door te spelen met de hoogte kan zo een ander stuk van de band gebruikt worden en verlengt de levensduur van de band.

ronde vormen
Aan de zijkant is er de mogelijkheid om ronde vormen te bewerken

De meeste machines laten ook toe om het werkblad of de schuurgroep in een hoek te kantelen met een verstelhendel voor specifieke toepassingen. De diepte instellen is hierbij handig, zo kan de ontstane ruimte tussen tafel en schuurband terug verkleind worden. Dat werkt niet alleen gemakkelijker, het is ook veiliger.

De meeste machines zijn voorzien van een bijzetconsole om in- en uitwendig boogwerk makkelijker te maken

Verstekaanslag

Het werken met een al dan niet traploze verstekaanslag zorgt ervoor dat er perfect in een hoek kan gewerkt worden. Door dit te combineren met het onder een hoek instellen van de schuurband opent zich de mogelijkheid om in dubbel verstek te schuren.

Verstekaanslag
Een regelbare verstekaanslag breidt het aantal mogelijkheden uit

 

Instellen schuursnelheid

Bij meerdere machines kan ook de omloopsnelheid aangepast worden om zo een beter resultaat voor de applicatie te bekomen.

Kwaliteit tafel

Het werkblad moet uitgevoerd zijn uit degelijk en robuust materiaal. Zeker wie complex schuurwerk moet uitvoeren zoals op lak of fineer is gebaat bij een krasvrije toplaag zonder roestvorming, zodat geen beschadiging kan optreden door krassen of door een slechte geleiding van het werkstuk over de tafel. We willen bovendien ook niet dat de tafel vuil afgeeft aan het stuk. Om te voorkomen dat schuurstof zich ophoopt en het eindresultaat verstoort, kan aan één of beide zijden het stof weggezogen worden via de stofmond. Optioneel kan de geleider geperforeerd uitgevoerd worden zodat het stof ook langs die kant weggezogen kan worden.

Afzuiging
In beeld: een bijkomende schuurtafel met afzuiging onderaan 

Daarnaast zijn er ook altijd meerdere opties om het werkbereik van de werktafel te verhogen, zoals de mogelijkheid tot opbouwen van verschillende functies om delicaat en moeilijk schuurwerk aan te kunnen, opsteekbare tafelverbredingen en -verlengingen aan beide zijdes om de aanvoer van grotere stukken makkelijker te maken, telescopische rolgeleidingen … Bij sommige toestellen is ook een aansluiting voorzien om een aanvoerapparaat aan te sluiten.

Voor het schuren van gefineerde kanten kan gebruik gemaakt worden van een opklapbare schuurinrichting met fijninstelling van de schuurtampon

Belang kwaliteit schuurband

Een kwalitatieve schuurband zal niet alleen een beter afwerkresultaat creëren, hij zal ook een eind langer meegaan. Laat u dus niet verleiden door enkel de prijs als u schuurbanden aankoopt. Er zijn diverse kwaliteiten en materialen op de markt, elk met specifieke eigenschappen.

Zo zijn de hardheid en dichtheid twee bepalende factoren. Deze bepalen hoe het stuk bewerkt en afgewerkt wordt door het verwijderen en weghalen van de oorspronkelijke oppervlakteruwheid. Het eindresultaat hangt verder ook af van de snijsnelheid, type materiaal en korrel.

In beeld: De opbouw voor fineerschuren
In beeld: De opbouw voor fineerschuren

Materialen

Schuurmaterialen kunnen van natuurlijke of synthetische oorsprong zijn en onderscheiden zich vooral door de korrel en de hardheid. Het hardste schurende materiaal dat in de natuur voorkomt, is diamant - dat om voor de hand liggende redenen zelden wordt gebruikt bij de afwerking. Er zijn echter meerdere goedkopere alternatieve schuurmaterialen zoals siliciumcarbide, korund en zirkonium. Deze stoffen beschikken niet over de hardheid van diamant, maar benaderen deze wel. Deze materalen worden via hars of lijm vastgehecht op een ondergrond uit papier of canvas, met een schuurband als eindresultaat. Dit is evenwel een complex industrieel proces dat zeer minutieus uitgevoerd moet worden.

Dit zijn de specificaties van enkele van de belangrijkste schuurmiddelen:

  • Korund of aluminiumoxide is het meest voorkomende schuurmiddel. Het is zeer hard en laat daarom een uitstekende aanpak van het stuk toe, terwijl de slijtvastheid groot blijft. Het is niet alleen geschikt voor het schuren van harde houtsoorten, korund wordt ook ingezet in andere sectoren om ondermeer staal en brons te bewerken.
  • Zirkonium is een iets minder harde uitvoering van korund en wordt vaak ingezet voor het op maat brengen van diverse houtsoorten.
  • Siliciumcarbide is het hardste en scherpste materiaal van de 3, maar het is tegelijk eerder bros en verslijt wat sneller. Het is vooral geschikt voor het afwerken van fijnere en kwetsbare materialen, zoals fineerhout.

Met dank aan: DBS Machines, Rogiers-Vanpoucke & Haco

Telescopische rail
Voor de grotere stukken kan gebruikt worden van een telescopische rail

 Met dank aan: DB&S Machines, Rogiers-Vanpoucke & Haco Trading

Reageer

Gerelateerde artikels
Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Schrijnwerk 

Schrijnwerk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.