WINNAAR categorie
Schrijn- en timmerwerk GEKEND!

Voor de Schrijnwerk Awards 2020 komen maar liefst 54 deelnemers in zes categorieën in aanmerking voor een felbegeerde trofee.
Maak via onderstaande video kennis met de winnende realisatie, verneem de motivering van de jury en ontdek zelf welke technische uitdagingen het project zo bijzonder maakten.

detrac

OVERZICHT LAUREATEN


WINNAAR: Verniers nv

Verniers

Deze etalage van een concept store te Oostende springt in het oog dankzij het opvallend, ogenschijnlijk eenvoudig ontwerp. Dat het niet eenvoudig is, wordt al snel duidelijk. Het lijnenspel van de vloer loopt door in het hout/aluminium buitenschrijnwerk met goudkleurige clipslatten en ingewerkte etalage en werd één op één opgemeten en uitgetekend. Het volledige raam werd in de werkplaats geassembleerd en in één stuk geplaatst. De volledige uitvoering is cradle-to-cradle recycleerbaar.


TWEEDE PLAATS: Schrijnwerkerij Beyens

Beyens

Schrijnwerkerij Beyens vernieuwde in dit project de buitenschrijnwerk aan de hand van moderne technieken met behoud van de authentieke vormgeving. De modellering van de ramen en deuren werd behouden met dank aan het modern onzichtbaar beslag. De beglazing werd reeds in het atelier uitgevoerd aangezien er kruisverdelingen op het glas werden geplaatst. Zo verliep de plaatsing vlot.


DERDE PLAATS: Demeyer Wim

Demeyer

Op wens van de klant realiseerde Demeyer Wim een houten terras ter hoogte van de zwemvijver, dit deels boven de vijver en zonder ondersteuning in de vijver zelf. Deze zwevende uitvoering was meteen de allergrootste uitdaging in dit project. Dat het terras cirkelvormig diende te zijn, zorgde ervoor dat de moeilijkheidgraad nog meer werd opgedreven. Op vlak van plaatsing was de connectie tussen de betonnen kokers in de vaste grond en de doorop steunende metalen poutrellen een belangrijk aandachtspunt. 

OVERIGE GENOMINEERDE PROJECTEN

 
Andries-De Scheemaeker bv

Scheemaker

Historisch schrijnwerk kopiëren, maar voldoen aan de meest performante hedendaagse normen, dat was de taak van Andries-De Scheemaeker.  De ramen bestaan uit twee delen waarvan het voorschild aanpasbaar is naar een profilering die identiek is aan de te kopiëren ramen. Het glas is structureel verlijmd waardoor er geen glaslatten meer zijn aan de binnenzijde. 


Debeerst bv

Debeerst

Ook bij Debeerst BV stond het kopiëren van een historisch raam centraal. Het bestaande beslag en verduisteringsluiken in eik werden gerecupereerd, alsook het loodglas. Het raam werd meegenomen en nagemaakt in het atelier. De grootte van het nagemaakte raam was bovendien een uitdaging om te plaatsen.


Detrac

Detrac

In dit project stond de volledige vernieuwing van dertien monumentale Europees massief eiken deuren naar historisch model centraal. Drie van die deuren werden van zeer hoge akoestische normen voorzien, inclusief de volledige vernieuwing van de lambriseringen en kapitelen naar historisch model. Als materiaal werd uitsluitend Europese eik gebruikt. Gezien de meterlange stijlen werd het te gebruiken hout streng uitgeselecteerd om het 'werken' en kromtrekken van de stijlen te voorkomen.


Gemeente Knokke-Heist

Knokke-Heist

Op het Van Bunnenplein werden deze schuinen wanden voorzien van zit- en ligbanken. Dit project zorgt voor een nieuw straatbeeld waar de gemeente Knokke-Heist trots op is. De grootste uitdaging was om de schuine wanden voor de plaatsing opnieuw uit te passen. De onderlatten waren de basis voor alle aanbouwelementen. 


Lutjeharms bv

Lutjeharms

Een totaalrestauratie van een Art Nouveau huis aan de binnen- en buitenkant na jaren leegstand en waterschade. Dat Lutjeharms de handen vol had aan dit project is overduidelijk. Dit iconisch huis daagde de schrijnwerker uit met een hoop veelzijdige technieken en stijlen. Alles moest volgens originele plannen en foto's gerealiseerd worden. Vanzelfsprekend lag de uitdaging hem er in de moderne bouwstijl en de traditionele schrijnwerken te verzoenen. 


Vandenbogaerde R

Vandenbogaerde

Dat de schrijnwerker nog steeds zeer ambachtelijk te werk kan gaan bewijst ook dit project. De 36 ramen in dit project dienden op originele wijze gemaakt te worden, maar voorzien worden van nieuwe raamprofielen. De eerste verdieping van de woning werd volledig nagemaakt op de oude wijze, de resterende verdiepingen met eerder vernoemde moderne raamprofielen.

in samenwerking met

Reageer

Gerelateerde artikelen

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Schrijnwerk 

Schrijnwerk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.