LIGNA: DIGITALISERING VAN DE HOUTINDUSTRIE ZET ZICH VOORT

Grote vraag naar overal raadpleegbare, gebruiksvriendelijke machinesoftware

Ligna 2017, dat van 22 tot 26 mei plaatsvond in Hannover, herbevestigde de trends van de vorige editie. De digitalisering en automatisering van het machinepark gaan voort. Opnieuw stonden indrukwekkende manloze productielijnen in het middelpunt. Wat echter vooral opviel, was de grote interesse van bezoekers in software om de inbedrijfstelling van hun machines te versnellen, de werking van hun machinepark vanop afstand te bewaken en hun productie te optimaliseren. Hiervoor hadden fabrikanten cloudgebaseerde software ter beschikking die zelfs vanop een smartphone makkelijk raadpleegbaar is.

LIGNA 2017 IN CIJFERS

  • 93.000 bezoekers tegenover 96.000 bezoekers in 2015;
  • 1.500 standhouders tegenover 1.567 in 2015;
  • 129.000 m² standruimte tegenover 120.000 m² in 2015.

BELANGRIJKSTE TRENDS

Industrie 4.0 was het overheersende thema op Ligna. Nochtans is de houtbewerkingssector een voorbeeldsector wat automatisering en digitalisering betreft. Homag stond op Ligna met een 100 m lange batch-1-productielijn, maar richtte zijn pijlen toch op Tapio, het nieuwe digitale houtbewerkingsplatform van de groep. Dat was goed gezien, want de bezoekers toonden een grote interesse in software om hun productieproces te optimaliseren. Door de fabrikanten werden hiervoor oplossingen aangereikt in de vorm van een serviceapp voor machinebewaking, een digitale grafische zaaggids voor de operator en cloudgebaseerde programma's voor een snellere machine-inbedrijfstelling. In lijn hiermee presenteerde Holz-Her ook als eerste een driekliksproces om een volledig meubelstuk te produceren. De operator kan voor de inbedrijfstelling putten uit een uitgebreide database, wat de insteltijd natuurlijk ten goede komt. 
De grote fabrikanten zetten ook sterk in op de houtskeletbouw. Biesse springt op de kar van de booming houtskeletbouwindustrie en toonde op Ligna de Uniteam CK en Uniteam E Mix.SCM Group introduceerde dan weer de zesassige Routech Oikos voor het bewerken van balken en houten elementen voor modulaire wanden. Op Ligna waren dit jaar ook veel machines te zien die niet enkel hout, maar ook plastic, composiet, isolatie en andere bouwmaterialen kunnen bewerken. Zo hopen machinefabrikanten de doelgroep van caravan- en boot- en vliegtuigconstructeurs aan te spreken.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Schrijnwerk 

Schrijnwerk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.