SCHUCO LAAT ZIJN KNOWHOW ZIEN IN BUITENGEWOON PROJECT VAN CORDEEL

DE NIEUWE HOOFDZETEL VAN DE ONDERNEMING CORDEEL GING AMBITIEUZE UITDAGINGEN AAN

Knowhow Schüco in bijzonder project van CordeelCordeel besliste om zijn nieuwe hoofdkwartier te vestigen en zijn diensten voor de Belgische markt te groeperen op het 20 hectare grote terrein van de voormalige scheepswerf De Boelwerf in Temse. Dit hoofdkwartier is veel meer dan louter een visitekaartje, het illustreert ook de knowhow en economische ambities van de onderneming. Het spreekt voor zich dat er in dergelijke projecten een topkwaliteit voor alle bouwonderdelen vereist is. De keuze viel op het buitenschrijnwerk van Schüco wegens de grote weerstand tegen hoge belastingen en het hoge isolatieniveau, compatibel met een passief gebouw. Laten we dit buitengewone project ontdekken.

EEN BRUG NAAR DE TOEKOMST

De nieuwe hoofdzetel van Cordeel in de vorm van een brug overspant wat vroeger het grootste droogdok ter wereld was. In dit enorme dok van 560 m lang en 55 m breed, dat voortaan buiten gebruik is gesteld, kon men twee schepen tegelijk bouwen. “Door onze hoofdzetel 20 m boven de waterspiegel te bouwen, laten we alle opties open voor een potentiële herbestemming of hergebruik van het dok in de toekomst", vertelt de projectverantwoordelijke Gert Hoefnagels.

TWEE GIGANTISCHE VAKWERKLIGGERS

Het gebouw springt meteen in het oog van bezoekers. De horizontale ligger van meer dan 100 m lang en 26 m breed bestaat uit twee gigantische vakwerkliggers van 10 m hoog. Die werden ter plaatse geassembleerd door de onderneming Aertssen, een dochteronderneming van de groep Cordeel. De hele constructie van maar liefst 1.200 ton werd met een uiterste precisie op de steunpijlers geplaatst. Vier holle zuilen van 14 m hoog van gewapend beton met een doorsnede van 100 x 60 cm garanderen de stabiliteit van het hele gebouw.

Knowhow Schüco in bijzonder project van CordeelKANTOREN DIE BOVEN HET WATER ZWEVEN

Twee kantoorverdiepingen met plafondhoge glasgevels, aan weerszijden verlengd door een groot terras over de hele lengte van het gebouw, bieden een adembenemend panoramisch uitzicht. Twee secundaire buitentrappen in het midden van de vrije overspanning zijn toegankelijk via de trappen en liften in de steunpijlers en zorgen ook voor een rechtstreekse verbinding tussen beide verdiepingen.

DE MEERWAARDE VAN BIM

Op vraag van de bouwheer verwezenlijkte de onderneming Vorsselmans een 3D-modellering van haar verschillende tussenkomsten in de glasgevels, van de schuifdeuren en van de opvulling ervan op basis van de aluminiumsystemen van Schüco. Daardoor konden de architect Binst en de onderneming Aertssen alle aansluitingen, bevestigingspunten en andere details vóór de uitvoering controleren.

'SOEPELE' GEVELS

Alle buitenschrijnwerksystemen werden gekozen wegens de grote weerstand ervan tegen hoge belastingen (beglazing en wind) en het hoge isolatieniveau ervan, compatibel met een passief gebouw. De gevels van de kantoren zijn voorzien van driedubbele beglazing, gedragen door een glasgevelstructuur van het type Schüco FWS 60.SI (Façade Wall System, waarbij SI staat voor superhoge isolatie). De moeilijkste uitdaging was, naast de afmetingen van de glaspartijen, de aanpasbaarheid aan de bewegingen van de vrije overspanning van 72 m. Schüco stelde aan het bouwbedrijf Vorsselmans voor om een aluminium rail in de plafonddikte te integreren. Deze rail, zoals een plint van een glazen borstwering zonder zichtbaar profiel, beschikt over een diepe klemgroef, wat een flexibiliteit van meerdere centimeters mogelijk maakt zonder de beglazing te beïnvloeden en zonder risico op glasbreuk. De terrassen aan de twee uiteinden van de kantoren zijn bereikbaar via schuifdeuren van het type Schüco ASS 70.HI (Aluminium Slide System). De verticale glasstroken van de toegangspilaren werden vervaardigd met behulp van het systeem Schüco AOC 60 ST.SI (Add On Construction Steel). De horizontale aluminium profielen zijn hier bevestigd op een interne stalen substructuur die de krachten opneemt van het gewicht en van de winddruk/-onderdruk die veroorzaakt worden door grote glasoppervlakken uit één geheel.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Schrijnwerk 

Schrijnwerk maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.